Edirne Sarayı laboratuvarı hafızlık merkezine dönüşüyor

Edirne Sarayı Başkanlığı tarafından laboratuvar olarak kullanılan tarihi Peykler Medresesi, hafızlık merkezi olarak kullanılmak üzere müftülüğe devrediliyor.Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Üçşerefeli Camii yanında bulunan Peykler Medresesi’nin...

Google Haberlere Abone ol
Edirne Sarayı laboratuvarı hafızlık merkezine dönüşüyor

Edirne Sarayı Başkanlığı tarafından laboratuvar olarak kullanılan tarihi Peykler Medresesi, hafızlık merkezi olarak kullanılmak üzere müftülüğe devrediliyor.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Üçşerefeli Camii yanında bulunan Peykler Medresesi’nin müftülük tarafından talep edildiğini söyledi. Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan ve yüzyıllara meydan okuyan asırlık medrese şu anda Edirne Sarayı Kazı Başkanlığı tarafından laboratuvar olarak kullanılıyor. Yapıldığı ilk yıllarda dini hizmetlerde kullanıldığı öğrenilen medresenin hafızlık merkezine dönüşmesi ve devrinin kendilerine yapılması için müftülük, Edirne Valiliği'nden talepte bulundu. Valilik tarafından uygun görülen bu talep Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda iletildi. Edirne Sarayı Kazı Başkanlığı’na ise şehrin tarihi Kervansaraylarından biri olan Devecihan’da yer gösterildi.

Tarihi Kervansaray’da istenilen alan kazı başkanlığına devredilecek. Peykler Medresesi’nin durumu ile ilgili bilgiyi Edirne Valisi Dursun Ali Şahin verdi. Medresesinin hafızlık merkezi olarak kullanılmasının amaçlandığını anlatan Şahin, kendilerinin de müftülüğün talebini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ilettiklerini kaydetti. Can siperane bir şekilde çalışan Edirne Saray kazısı yetkililerini bir köşede bırakmayacaklarını dile getiren Vali, onlara tarihi Devecihan Kervansarayı’nda istedikleri yeri tahsis ederek orada çalışmalarını sürdürmelerini sağlayacaklarını ifade etti.

Şahin, “İnşallah yakında onu, o şekilde gerçekleştireceğiz. Devecihan’da uygun bir yer vereceğiz kendilerine. Yine aynı doğrultuda çalışmalarını sürdürecekler. Şimdi esas olan Sarayiçi’ndeki oradaki binaların yapımı Edirne için son derece önemli bir konu. Bunu şu anda oraya sahip olan 4-5 kurum var. Bu sayıyla o iş yürümez. Bunu teke indirmenin en doğal olduğuna inandık. Ve bunun için buraya İstanbul’dan Saraylar başkanı geldi. Burada onunla görüştük. O görüşme doğrultusunda buradaki kurumların hepsini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne tahsis edeceğiz. Bu 150-200 dönüm civarındaki yeri TBMM’ye tahsis ederek onların maddi yönde bir sıkıntısı olmaması hasebiyle kendi kurulları var. bu kurallarda projelerini yaparak inşallah bu projeyi sağ salim Edirnelilere sunacaklar. Biz de hararetle bekliyoruz. Bu konuda bazı görüşmeler yapıldı. Şu ana kadar olan görüşmelerde müspet neticeler alındı. İnanıyorum ki, bayramdan sonra bu konudaki esas karar çıkmış olacak." dedi. CİHAN

Yorumlar