Dünyanın yükü kadınların omuzlarında

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (UKAM), 157 yıl önce New York’ta çalışan işçi kadınların insanca yaşam mücadelesi sırasında canlarından olan emekçi kadınları bir panelle anarak günümüz kadınlarına çeşitli mesajlar verd.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın yükü kadınların omuzlarında

Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (UKAM), 157 yıl önce New York’ta çalışan işçi kadınların insanca yaşam mücadelesi sırasında canlarından olan emekçi kadınları bir panelle anarak günümüz kadınlarına çeşitli mesajlar verdi.

UKAM Müdürü Prof. Dr. Serpil Aytaç, panelden önce bir konuşma yaparak günün anlam ve önemini vurguladı. Birleşmiş Milletler’in rakamlarına göre, dünyanın yükünün kadınların omuzlarında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç, “Dünyada yapılan işlerin yüzde 66’sı kadınlar tarafından görülüyor. Yani dünyanın yükü kadınların omzunda” dedi. Bu yüke rağmen kadınların dünyadaki toplam gelirden aldıkları payın sadece yüzde 10 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç, “Daha da içler acısı olan, kadınların dünyadaki mal varlığı oranı sadece yüzde 1’dir” diye konuştu.

Türk kadınlarının birçok hakkını, Atatürk sayesinde, bugün birçok gelişmiş ülke kadınından önce elde ettiğine işaret eden Prof. Dr. Serpil Aytaç, “Ne yazık ki, dünyada her yıl hazırlanan kadın-erkek eşitliği raporlarında Türkiye, 135 ülke arasında 122’inci sırayla çok gerilerdedir. Birçok hakkını çok önceden almış olan Türk kadınının yeri bu olmamalıdır” dedi.

Kadın haklarının insan haklarından ayrı değerlendirilemeyeceğini belirten Prof. Dr. Aytaç, insan haklarının temel ilkesi olan eşitliğin, fırsat eşitliği ile desteklenmediği sürece kadınla erkek arasındaki fiili eşitliğin uygulanmasının mümkün olamayacağını söyledi.

UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, Üniversite olarak kadın çalışmaları yapacak UKAM adlı merkezi kurmakta geç kaldıklarını, ancak çok çalışarak aradaki açığın kapatılacağına inandığını dile getirdi.

Pembe Pusula Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Neslihan Çelik Alkoçlar’ın yönettiği “Yaşamın içinde kadın olmak” konulu panelde de konuşmacılar, kadın ve şiddet konularına odaklandı.

BM Kadın Dostu Kentler İl Koordinatörü Burcu Üzümcüler, kadın sorunlarına dünya odaklı bakmak gerektiğinin altını çizerek, kadının yoksulluğunu ve yoksunluklarını çarpıcı rakamlarla ortaya koydu. Dünyadaki yoksul insanların yüzde 70’inin kadın olduğunu belirten Üzümcüler, kadınların yüzde 18’inin okur yazar olmadığını, kadınların yönetimlerde söz sahibi olamadığını ifade etti. Burcu Üzümcüler, 8 Mart’ların kadınların sorunlarının konuşulduğu bir gün değil, kutlanacak bir gün olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Eşitlik Birimi temsilcisi Dr. Pelin Feymi de, kadınların asıl sorununun cinsiyete dayalı iş bölümünden kaynaklandığını belirterek, şöyle konuştu: “Yetiştirilme tarzımızdan dolayı birtakım atıflar yapılıyor. Erkek güçlüdür, zekidir, girişimcidir vs… Kadın içinse pasiftir, naiftir, duygusaldır vs… Daha sonra bu atıflar toplumsal rollere de yansıyor. Kamusal alanda eğitimde ve iş bulmada da sorunlar yaşıyor bu yüzden. Biz, Büyükşehir Belediyesi Eşitlik Birimi olarak kadının cinsiyetinden kaynaklanan eşitsizliğini gidermek için çalışmalar yapıyoruz. Kadın dostu kent olmak için, bu kentte yaşayanları katkıda bulunmaya çağırıyorum. Lütfen, kadın olduğunuz için sizin hayatınızı zorlaştıran ne varsa önerilerinizle birlikte bize başvurun, çözüm bulalım”

Panelde, Toplum Destekli Polislik Uygulamaları kapsamında iki mahallede görevli polisler Ertan Acar ve Bengü Soyuçiçek Düz de, şiddete uğrayan kadınlara, öncesinde ve sonrasında verdikleri hizmetleri anlattı. Ertan Acar, mahalle polisliği sisteminin bir çeşit güvenlik danışmanlığı olduğuna dikkat çekerek, “2006 yılında Bursa dahil 10 ilde pilot olarak başlayan bu uygulama, bugün artık 81 ilde ve 30 binin üzerinde nüfusu olan tüm ilçelerinde var. Kadınlara seminerler verip görevlerimizi tanıtıp haklarını anlatıyoruz. Yakında aynı tanıtımları erkekler için de yapmayı düşünüyoruz” dedi.

Bursa Barosu’ndan Avukat Nevin Canbaz ise kadınların hukuki hakları bulunduğunu, Baro olarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini hatırlattı ve “Asıl önemli olan kadının şiddetin içinden çıkarıldığı zaman ne yapacağıdır. Asıl yapılması gereken, kadının toplum içindeki yerini gücendirmek, onu eğitmektir, toplumu geliştirmektir” dedi.

Bursa Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Emine Örnek de, öğretmenlikten Emine Örnek Okullarını kurmaya uzanan süreci anlatarak, kadınların isterlerse her şeyi başarabileceklerini kendi hayatıyla örnekledi.

Uludağ Üniversitesi Kadın Uygulamaları ve Araştırma Merkezi’nin kadınlar günü etkinliğine, Emine Örnek Okullarının öğrencileri de yaptıkları resimlerle katıldı. Mete Cengiz Kültür Merkezinde açılan sergide yer alan çalışmalar kimi anneleri gülümsetti kimilerini ise derin düşüncelere yöneltti. CİHAN

Yorumlar