Dr. Baki: En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Dr. Baki: En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebileceğini söyledi.

Dr. Baki, Dünya Kanser Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, kanserin hem dünya hem Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğine dikkat çekti. Baki, ülke genelinde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu hatırlattı.

Çevresel etkenlerin, kanser oluşumunun yüzde 90-95’inden sorumlu olduğuna işaret eden Baki, “Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süremizi uzatabiliriz. Kanser korunabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir.” dedi.

Kanser konusundaki bazı yanlış inanışlar olduğuna işaret eden Dr. Baki, şunları söyledi: “Kanser, özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde uğraşmak, hem hasta kişinin hem de toplum ve politika seviyesinde sonuçları iyileştirir. Pek çok kanser için uyarıcı belirti (kişinin kendinde hissettiği) ve bulgular (hekimin kişide tespit ettiği) vardır. Hem kişi hem de toplum ve politika bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir. Bütün insanlar, kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir.”

Kanserle ilgili yapılabilecekler konusunda Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve derneklerinden bilgi alınabileceğini belirten Baki, halk arasında farkındalığın oluşturulması için bilgilendirmenin önemine dikkat çekti. Baki, Dünya Kanser Günü dolayısıyla KETEM ve Trabzon Umut ve Savaşım Derneği olarak, 4-7 Şubat tarihleri arasında Meydan Parkı'nda, mobil mamografi aracı ile 40-69 yaş arası kadınlara erken teşhis amacıyla ücretsiz meme kanseri taraması yapılacağını da duyurdu.

CİHAN

Yorumlar