Döker: Halk adına yargılama, halkın elinden alınıyor

Sakarya Barosu eski başkanı Önder Döker, yeni Adli Kolluk Yönetmeliği’nin, halk adına yargılama görevini halkın elinden aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Döker: Halk adına yargılama, halkın elinden alınıyor

Sakarya Barosu eski başkanı Önder Döker, yeni Adli Kolluk Yönetmeliği’nin, halk adına yargılama görevini halkın elinden aldığını söyledi.

Döker, yönetmelik değişikliği ile Savcıların iktidardan habersiz operasyon yapmasının engellenmesinin ‘Kuvvetler Ayrılığı’ prensibine aykırı ve acele verilmiş bir uygulama olduğunu ifade ederek, bu tür bir uygulamanın hukukumuzda yeni olması nedeniyle de bir çok sorunu da beraberinde getireceğini vurguladı. Döker, "Ortada bir suç varsa bu mevcut Anayasa ve Kanunlar çerçevesinde Kuvvetler Ayrılığı prensibine sadık kalınarak incelenmeli ve uygulanmalıdır. Mevcut yeni yönetmelik ile bu serbestlik kaldırılmakta ve halk adına yapılan yargılama görevi halkın elinden alınmaktadır." dedi.

Sakarya Barosu eski Başkanı Avukat Önder Döker, değiştirilen Adli Kolluk Yönetmeliği’ni değerlendirdi. Adaletin devletin temeli olduğunu belirten Döker, bu girişimin maalesef halk tarafından kabul edilebilir bir düzenleme olmadığına dikkat çekti. Bu düzenlemenin bir çok şaibeye de kucak açacağının altını çizen Döker, "Kamu vicdanının tatmini için olmazsa olmaz kaide şudur. Yargısı, bağımsız olmayan bir toplumun özgürlüğünden bahis edilemez. Savunması bağımsız olmayan bir yargılamada adil olamaz. Toplumlar için en büyük tehlike budur. Yargılama gücü Yasama ve Yürütmeden daima ayrı olmalıdır.Yargı bağımsız değilse halkın temsil edildiğinden söz edilemez. Adalet ve özgürlük sadece kitaplarda kalır. Şayet yargı kurumu yasamanın etkisinde kalırsa, vatandaşın yaşamı ve hürriyeti bu keyfiliğe tabi tutulacaktır. Eğer yargı kurumu, yürütme ile birleşmişse vatandaşın istikbali yürütmenin yönetim anlayışına kalacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"HALKIN İDARESİ ENGLELENİYOR"

Yasama ve yürütme yargıya hakim olmuşsa halkın iradesinin engelleneceğini dile getiren Döker, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yönetmelik değişikliği Mevcut yasa dışı eylemlerin bir nevi halktan saklanması manasına gelmektedir. Ortada bir suç varsa bu mevcut Anayasa ve kanunlar çerçevesinde ‘Kuvvetler Ayrılığı’ prensibine sadık kalınarak incelenmeli ve uygulanmalıdır. Mevcut yeni yönetmelik ile bu serbestlik kaldırılmakta ve halk adına yapılan yargılama görevi halkın elinden alınmaktadır. Halk adına görev yapan savcı ve kolluk kuvvetlerinin görevine Yürütmenin bu şekilde müdahalesi maalesef halkın anayasal hak olarak verdiği göreve, engelleme şeklinde bir uygulamadır. Halkın anayasal iradesini engellenmektedir."
CİHAN

Yorumlar