‘Devlet içinde karanlık bir yapı oluşturulmaya çalışılıyor’

İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, “Bir kesimin yargılanamaz hale getirilmesi, zırha büründürülmesi kabul edilemez.

Google Haberlere Abone ol
‘Devlet içinde karanlık bir yapı oluşturulmaya çalışılıyor’

İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, “Bir kesimin yargılanamaz hale getirilmesi, zırha büründürülmesi kabul edilemez. Devlet içerisinde karanlık, sorgulanamaz bir yapı oluşturulmaya çalışılıyor.” dedi. Çelebi, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) yasa ile JİTEM gibi bir yapılanmaya bürünmesi düşüncesinin bile tedirgin edici olduğuna değindi.

İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, yaptığı açıklamada, yasa teklifi ile devlet içerisinde karanlık bir yapılanmanın oluşturulmaya çalışıldığını ifade ederek, bu tür yapılanmaların tarih boyunca demokrasinin gelişimi önünde engel olduklarının altını çizdi. Çelebi, “Devlet içinde karanlık, erişilemeyen, sorgulanamayan bir yapı oluşturuluyor. Demokrasi tarihimize baktığımızda Türkiye’nin demokraside kaybetmesi veya hukukun üstünlüğünün sağlanamamasının temel sebebi, bu tür karanlık yapıların bir şekilde devlet içinde yapılanması ile oluşturulmuş.” şeklinde konuştu.

Yasa teklifini kaygı verici bulan Çelebi, “Bunun fayda sağlanacağını söylemek mümkün değil, demokrasi açısından da hukuk açısından da Kürt sorununun çözümü açısından, insan hakları açısından nereden bakarsanız bakın kaygı verici. Hukuka güvenmeyen bir devlet zihniyeti. Kendi adamını hukuktan bile saklayan bir yasa olduğu her yönü ile ortaya çıkıyor. İnsanlar istediği eylemi yapacak ve hukuk buna dokunamayacak. Bunlar kabul edilebilecek bir durum değil.” ifadelerine yer verdi.

"MİT'İN, JİTEM GİBİ BİR YAPILANMAYA BÜRÜNMESİ DÜŞÜNCESİ BİLE TEDİRGİN EDİCİ"

Çıkarılmak istenilen yasayı tepkisel bir yasa olarak nitelendiren Çelebi, şöyle devam etti: “Hukuktan bağışık bir kesimin yaratılması kabul edilecek bir durum değil, o açıdan tehlikeli. Tepkisel bir yasa olduğu ortada. Evet, bugün belki konjonktürel yapıdan dolayı böyle bir şeye zemin hazırlanıyorsa, 2 yıl sonra bu olaylar farklı şekilde cereyan edecektir. O yüzden tepkisel durumlardan farklı olarak bir hukuk sisteminin oluşturulması lazım.”

Milletvekillerinin bile dokunulmazlığının tartışıldığı bir ülkede, bir kesime koruyucu zırh getirmenin sakıncalı olduğunu aktaran Çelebi, sözlerini şöyle tamamladı: “Bağımsız bir yargının oluşturulması, cumhurbaşkanı ve başbakanın hesap verebilecek bir yargı sisteminin oluşturulması gerekir. Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının tartışıldığı bir ülkede bazı kesimlere yeni yeni zırhlar vermenin tehlikeli, kabul edilebilir bir durum değil.” Çelebi, MİT bu yasa ile JİTEM gibi bir yapılanmaya bürünmesi düşüncesi bile tedirgin edici olduğunu vurguladı.




CİHAN

Yorumlar