Deniz Baykal: Milli irade bu duruma el koymalıdır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, “Türkiye, gerilim tuzağına çekildi.

Google Haberlere Abone ol
Deniz Baykal: Milli irade bu duruma el koymalıdır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, “Türkiye, gerilim tuzağına çekildi. Siyasi söylemlerle topluma nefret şırınga edildi. Milli irade bu duruma el koymalıdır. Ezan da ortak değer, kimse dudak bükemez. Bayrağa da ihtiyaç var. Dine dayalı toplumsal düzen isteyen arkadaşım da bayrağı görünce heyecanlanıyor mu? En laik de ezanı duyunca etkileniyor mu? Niye ayrıştırmaya çalışıyoruz. Hepimizin birbirimize mecbur olduğunu anlıyoruz. Husumetlerin temelsiz olduğunu göreceğiz.” dedi.

Baykal, Karşıyaka Belediyesi’nin yaptığı '100. Yıl Meydanı'nın açılışı için geldiği İzmir’de, Karşıyaka Belediyesi Kent Restoran’da basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında, Türkiye’nin yüksek gerilim tuzağının içine çekildiğini belirten Baykal, “Memleket, çok önemli bir siyasal dönemeç noktasında çok önemli bir seçimin öncesindeyiz. Hepimiz bir süreden beri açıkça görüyoruz ki Türkiye çok önemli bir yeni aşamanın içindedir. Ülkemiz, bir süreden beri bir yüksel gerilim tuzağının içine çekilmektedir. Ülkenin her geçen gün çok kaygı verici bir ayrışmanın, kamplaşmanın giderek kutuplaşmanın etkisi altına sürüklendiğini üzüntü ile görüyoruz. Bunun bir an önce geride bırakılmasına ihtiyaç var. Türkiye, bu gerilim tuzağından kendisini mutlaka kurtarabilmelidir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki gerilime yüksek bir otoritenin müdahale etmesi gerektiğini aktaran Baykal, “En yüksek otorite milli iradenin kendisidir. Tek umut kapısı milli irade, bu tablo karşısında bu gidişatı onaylamadığını ortaya koymalıdır. Milletimiz, Türkiye’yi buraya getirmiş olan zihniyetin böyle devam etmesine ‘dur’ demesi halinde ben inanıyorum Türkiye’de taşlar yerine oturmaya başlar. Buna ihtiyaç var. Bu, seçimden sonra sürdürülemez, sürdürülememelidir. Birbirimizle uğraşıyoruz. Çok uzun süredir Türkiye olarak kendi tarihimizle uğraşıyoruz.” diye konuştu.

“ARTIK SOKAKTA KAN AKIYOR”

CHP Antalya Milletvekili Baykal, tehlikeli sürece milletin el koyması gerektiğini ifade etti. Baykal, şöyle dedi: “Türkiye, buraya, uzun süredir izlenen politikalar sonucunda geldi. Bunun temelinde ülkenin ayrıştırılması, kamplaştırılması ve kutuplaştırılması bugünkü aşamalara bizi getirdi. Eğer müdahale edilmezse bu gelişmenin sonu hiç iyi değildir. Artık sokağın hareketlenmesinin ötesine geçtik, kan akıyor. Bu, hiçbir şekilde seyirci kalamayacağımız bir durumdur. Buna mutlaka birilerinin el koyması, bu tehlikeli sürüklenişi ortadan kaldırmak zorundayız. İdeolojik kamplaşmalar, etnik kimlikle, inançla ilgili farklılaşmalar, ayrışmalar olacaktır. Bunlar demokrasinin doğal gerekleridir. Hep böyleydik, hep o ayrışmalarla bugünlere geldik ama o ayrışmaların doğal kendiliğinden, ülkenin zenginliği, rengi, hoşluğu olmaktan çıkıp tehlikeli bir ayrışmaya sürüklenmeye, sonra o ayrışmanın kamplaşmaya, kutuplaşmaya yöneltilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu süreç nedeniyle pek çok insan ciddi tedirginlik içinde. Bizler de tedirginlikleri yaşıyoruz.”

“HAYAT BİZE, BİRBİRİMİZE MECBUR OLDUĞUMUZU ÖĞRETTİ”

Deniz Baykal, bir partilinin, “CHP’nin cemaat ile yakınlaştığı” yönündeki iddialarını değerlendirerek, “CHP, sadece benim zamanımda değil şu anda da Atatürk ilkelerine değer veren demokratik, laik bir anlayışı benimseyen bir partidir. Şikayet söyleminin önemli bir ağırlığı olacağını sanmıyorum. Seçim şartları içinde konjonktür siyaset ortamı, güncel sıcak siyasetin yol açtığı çatışmalar, siyasi partilere hareket olanakları sunar. Var olan ortamı değerlendirirler. CHP’nin bu anlayışına ülkenin ihtiyacı olduğuna, Türkiye bugün yöneldi. Atatürk ve laiklik anlayışına bugün çok ihtiyaç var. ‘Laiklik, Türkiye’nin temel şemsiyesiymiş bunu görüyoruz’ diyorlar. Hayat şartları hepimize ayrı ayrı bunu gösterdi. Atatürk’ün bugün kimi rahatsız eden nesi var? Eskiden ‘benim ona ihtiyacım yok’ diye tavır takınırdı. Şimdi şartlar öyle gelişti ki ‘benim ona da buna da ihtiyacım var. Benim CHP’ye, Atatürk’e ihtiyacım var’ demeye getirdi. Atilla İlhan’ın dediği gibi bizim birbirimize mecbur olduğumuzu hayat bize öğretiyor. Önemli olan bu dersi alacak mıyız almayacak mıyız? Yarın öyle şartlar olur ki hiç hoşlanmadığın insanlarla cephede omuz omuza mücadele edersin.

“EZAN ORTAK DEĞER, KİMSE DUDAK BÜKEMEZ”

Ezan da ortak değer, kimse dudak bükemez. Bayrağa da ihtiyaç var. Dine dayalı toplumsal düzen isteyen arkadaşım da bayrağı görünce heyecanlanıyor mu? En laik de ezanı duyunca etkileniyor mu? Niye ayrıştırmaya çalışıyoruz. Hepimiz birbirimize mecbur olduğunu anlıyoruz. Husumetlerin temelsiz olduğunu göreceğiz.”

CİHAN

Yorumlar