'Çocuk Koruma Kanunu'ndaki çoğu maddeyi hakim ve savcılar uygulamıyor'

Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Koordinatörü Avukat Banu Bayıker, çocuk cinayetleri ve kaçırma olaylarının engellenmesi için okullarda 'güvenli davranış öğretileri' konusunun işlenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de...

Google Haberlere Abone ol
'Çocuk Koruma Kanunu'ndaki çoğu maddeyi hakim ve savcılar uygulamıyor'

Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Koordinatörü Avukat Banu Bayıker, çocuk cinayetleri ve kaçırma olaylarının engellenmesi için okullarda 'güvenli davranış öğretileri' konusunun işlenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de Çocuk Koruma Kanunu'ndaki çoğu maddenin savcı ve hakimler tarafından uygulanamadığının altını çizen Bayıker, çocuklar için gerekli önlemleri almayanların ise cezalandırılmasının şart olduğunu kaydetti.

    ÇOCUKLAR İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMAYANLAR CEZALANDIRILMALI

    Avukat Bayıker, yaptığı basın açıklamasında 'çocuk cinayetleri ve kaçırılması' konusuna dikkat çekti. Gittikçe artan çocuk cinayetlerinin çocukların korunması konusunu bir kez daha gündeme getirdiğini vurguladı. Çocuk ölümlerinde de çok kullanılan 'yazısı buymuş, kısmet, kaderde varmış' ifadelerinin artık bir yana bırakılması gerektiğini vurgulayan Avukat Bayıker, "Küçük çocukların tek başına sokakta gezerken karşılaşıldığında halkın duyarlı olup, ilgilenmeleri, çocuklara karşı gerekli güvenlik önlemlerinin evde, okulda, sokakta, her yerde öncelikle düşünülmesi gerekli. Gerekli önlemleri almayanların cezalandırılması şarttır." diye konuştu.

    Son derece hassas ele alınması gereken bu konuda ilk olarak önleyici ve sonrasında koruyucu güvenlik çalışmaları yapılması gerektiğini aktaran Bayıker, bunun için risk grupları belirlenmesi, çocuklara en yakın olan ana-baba ve öğretmenlerinin eğitimi gündeme taşınması gerektiğini dile getirdi.

    Sosyal hukuk devleti anlayışı çerçevesinde ailelerin bu konuda daha bilinçli olmaları adına örgütlü çalışmalar yapılması gerektiğini anlatan Bayıker, şöyle dedi: "Okullarda 'güvenli davranış öğretileri' işlenmeli. Çocuk, hangi dokunma iyi hangi dokunma kötü; iyi sır kötü sır nedir ve kötü sırrın neden saklanmaması gerektiğini öğrenmeli. Okul öncesi çağından itibaren çocuklara iyi ve kötünün ayrımı yaptırılmalı ve ‘hayır’ diyebilmenin önemi vurgulanmalı. Medya haberleri verirken son derece dikkatli davranmalı. Korkutucu bir üslup kullanmak yerine daha doğru bilgilendirme yapmalı. Basın bu konuda çocukların hak ihlallerine yol açmadan onlar hakkındaki haberlere yer vermeye özen göstermeli."

    "ÇOCUK KORUMA KANUNUNDAKİ ÇOĞU MADDE HAKİM VE SAVCILAR TARAFINDAN UYGULANAMIYOR"

    Türkiye'de Çocuk Koruma Kanunu'ndaki çoğu maddenin savcı ve hakimler tarafından uygulanamadığının altını çizen Bayıker, devlet çıkarttığı kanunların uygulanabilir olmasını sağlaması gerektiğini belirtti. Bayıker, "Bu kanunu da işte çıkarttık demekle sözleşmeye uyulmuş olunamamaktadır. Devamında kanunların uygulanma ortamının yaratılmaması Çocuk Koruma Kanunu da yetersiz bir hale getirmiştir. Nitekim çocuklarımızı koruyamamaktayız, sonuç olarak çocuklarımız ölmektedir. Herkes ve kurumlar bu konuda özeleştirisini yapmalıdır." ifadesini kulandı. CİHAN

Yorumlar