Cizreli kız öğrencilerin 3 projesi TÜBİTAK yarışmasında kabul edildi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Van’da düzenlediği proje yarışmasına katılan Cizre Fen Lisesi ve Cizre Merkez Anadolu Lisesi’nin 3 projesi ön elemelerden geçerek, bölge sergisine davet edildi.

Google Haberlere Abone ol
Cizreli kız öğrencilerin 3 projesi TÜBİTAK yarışmasında kabul edildi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Van’da düzenlediği proje yarışmasına katılan Cizre Fen Lisesi ve Cizre Merkez Anadolu Lisesi’nin 3 projesi ön elemelerden geçerek, bölge sergisine davet edildi.

TÜBİTAK, her sene düzenlediği proje yarışmasını bu sene de düzenledi. Cizreli öğrencilerin de katıldığı, her sene düzenlenen proje yarışmasında Türkiye geneli 12 bölge merkezi yer alıyor. Yarışmada Van bölgesinden katılan 732 proje arasından 101 proje yarı finalde sergilenmeye hak kazandı.

Cizre Merkez Anadolu Lisesi Okul Müdürü ve aynı zamanda proje danışman öğretmeni olan Ömer Zeren’in rehberliğinde, coğrafya dalında Dilbar Onur ve Emine Değer’in hazırladığı 'Dicle Akar Cizre Bakar, Memleketim Susuz Yaşar' ile yine coğrafya dalında Bahar Kaplan ve Dicle Dinç'in hazırladığı 'Cizre Surları ve Kalesi'nin Restore Edilmesi, Turizme Kazandırılması ve UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine Alınması' projesi, Cizre Fen Lisesi Okul Müdür Baş Yardımcısı ve Proje Danışman Öğretmeni Şerif Balcan’ın rehberliğinde, kimya dalında Berfin Ataman ve Asiye Yeşilmen'in hazırladığı 'Polimerlerin Doğada Çözünme Süresini Düşürmek İçin Alternatif Bir Yöntem' projeleri yarışmada yeraldı.

TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda ilk elemeleri geçen Cizre Merkez Anadolu Lisesi, iki proje ve Cizre Fen Lisesi bir projesiyle Van bölge sergisine davet edilme hakkı elde etti. TÜBİTAK yarı finallerine katılacak iki okul olan Cizre Merkez Anadolu Lisesi ve Cizre Fen Lisesi, 3 projesiyle Van’da Şırnak’ı temsil edecek. 17-19 Mart tarihlerinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde birincilik için yarışacak olan Cizreli kız öğrenciler, Şırnak’ı, Cizre’yi ve okullarını en güzel şekilde temsil edip derece yapmayı hedefliyor.

"HEDEFİMİZ İLİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMEK"

Cizre Fen Lisesi öğrencilerinden Asiye Yeşilmen, yarışmayla ilgili şunları ifade etti: “Ben Cizre Fen Lisesi öğrencilerinden Asiye Yeşilmen, proje arkadaşım Berfin Ataman. Birlikte proje geliştirdik. Çevremizde gördüğümüz ve çevre kirliliğinde yüksek oranda polimerlerin doğaya atıldığını gördük. Polimerlerin doğaya atılmasından dolayı çevre kirliliği artmakta ve canlının yaşam kalitesi düşmektedir. O yüzden böyle bir proje hazırladık.” dedi. Berfin Ataman da şunları söyledi: “TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri için bir proje geliştirdik. Projemiz, TÜBİTAK ön elemelerini geçti. Van sergilerine davet edildi. Hedefimiz orada okulumuzu, ilçemizi ve ilimizi en iyi şekilde temsil etmek ve iyi bir başarı elde etmektir.”

"PROJEMİZ HAYATA GEÇİRİLİRSE SU SORUNU ÇÖZÜLÜR"

Cizre Merkez Anadolu Lisesi öğrencisi Bahar Kaplan ise binlerce yıldan bu yana bir kısmı harap olan ve bir kısmı da hala ayakta durabilmiş surlara, Hz. Nuh’un hatırasını yaşatmak adına sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Kaplan, şöyle devam etti: "Bu çalışma ile surlar üzerine inşa edilen yapılar, sahiplerini mağdur etmeden hazırlanacak bir kentsel dönüşüm projesi sayesinde başka alanlara transferi gerçekleşebilir. Bu gerçekleşirse tarihi yapının restorasyonu başlayacak, turizme kazandırılmış olacak ve UNESCO Dünya Kültür Miras listesine aday olması için hazırlıklar başlayacaktır ve tanınacaktır.”

Emine Değer de şöyle konuştu: "Projem ‘Dicle Akar Cizre Bakar, Memleketim Susuz Yaşar’ projesidir. Projenin amacı, su canlı yaşamanın vazgeçilmez ihtiyacıdır. Sadece yaşam için gerekli bir nesne değil aslında yaşamın ta kendisidir. Suyun bolluğu halinde önemi tam anlaşılamazken, yokluğu halinde ölümle eş anlamlıdır. Çevremizde yaşayan insanlar su kaynaklarının yetersizliğinden dolayı temiz içme suyu bulamamaktadır. Zaten Dicle Nehri haricinde Cizre ve çevresinde su kapasitesi yetersizdir. Özellikle sıcak ve kurak geçen yaz aylarında şehrimizin içme su şebekesinde insanlarımız haftada bir veya iki gün su alabilmektedir. Geri kalan günlerde ya bahçelerinde ya da bodrum katlarında kazdıkları kuyudan su ihtiyaçlarını gidermektedir. O da ne kadar sağlıklıdır bilemiyoruz. Bunun için ben böyle bir proje hazırladım. Projemiz kabul edilirse ve burada hayata geçirilirse insanlarımız temiz suya kavuşur."

"3 PROJEMİZ DE GERÇEKTEN İHTİYACA YÖNELİK PROJELERDİR"

Cizre Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Bozkuş ise Cizre olarak gerçekten çok gururlu olduklarını ifade etti. Bölgede 700 proje içerisinde Cizre’den TÜBİTAK’ın kabul ettiği 3 projenin olmasının gerçekten gurur verici olduğunu vurguladı. Bozkuş, şunları ifade etti: "Bizim bu 3 projemiz gerçekten ihtiyaca yönelik projelerdir. Mesela ‘Dicle Akar Cizre Bakar’ projesi, eğer TÜBİTAK bölge yarışmasında da kabul edilip Ankara’ya giderse bizim Cizremiz için artık su sorunu bitecek. Özellikle bir projemiz daha var. Bu atık naylon, atık plastiklerin hemen eritilmesi ki biliyorsunuz plastik borunun yeraltındaki ömrü 700 yıldır. Bunun birden bire bitmesi gerçekten büyük ve dev bir projedir. Çok önem arz eden bir projedir. Özellikle bizim Cizre’nin 6 bin yıllık tarihi vardır. Bu tarih şu anda bizim gördüğümüz surlar hala kalıntıları çok az var. Bunların bir şekilde ihya edilmesi, tekrar Cizre’ye kazandırılmasıdır. Bizim Cizre’ye artık turistleri çekecek bir projedir. Bunun için biz çok gururluyuz. İnşallah ki ben eminim bu 3 tane projemiz Van’da kabul edilecek. Oradan da Ankara’ya gideceğiz. Öğrencilerimize, öğretmenlerine ve ekiplerine teşekkür ediyorum.”

CİHAN

Yorumlar