CHP’li Şeker: MİT Kanunu’ndaki değişiklik yeni Susurlukların önünü açacak

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, TBMM İçişleri Komisyonu'nda, Milli İstihbarat Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin sakıncalarını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
CHP’li Şeker: MİT Kanunu’ndaki değişiklik yeni Susurlukların önünü açacak

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, TBMM İçişleri Komisyonu'nda, Milli İstihbarat Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin sakıncalarını dile getirdi. CHP’nin gölge kabinesinde de MİT’in incelenmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesinden sorumlu olan Şeker, teklifin yeni Susurlukların, yeni Yeşil vakalarının önünü açacağını, illegal çeteleşmeleri yasal zemine oturtacağını söyledi.

CHP Milletvekili Mehmet Şeker, teklifte, herkesin kendi çıkarları doğrultusunda yorumladığı ülke menfaatleri kavramıyla MİT'in terör örgütleriyle irtibat kurabilmesinin yasal zemine oturtulduğunu söyledi. Terör örgütü kavramının da geniş bir kavram olduğuna işaret eden Şeker, "İrtibat kurma ile neyi kast ediyoruz? Silah ve para temini bunu içeriyor mu? TIR'lara silah yükleyerek sınırdan geçirmek, Suriye’deki muhalefete vermek bu işin içinde mi? Bu işin sınırlarını çok iyi koymamız lazım." dedi.

YASAL DÜZENLEMELER KİŞİYE ÖZEL YAPILMAZ

MİT'e verilen olağanüstü yetkilerde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Başbakan'a olan sadakatine duyulan güvenin etkili olduğunu belirten Şeker, ancak Fidan'dan sonra bu göreve gelecek kişinin ne yapacağını kimsenin bilemeyeceğini, bu nedenle kişiye yönelik düzenleme yapmanın hukuk devletiyle bağdaşmayacağına dikkat çekti.

FAİLİ MEÇHULLERİN ÜZERİ SONSUZA DEK ÖRTÜLÜYOR

Şeker, MİT’e bir taraftan sınırsız yetkiler, imkanlar veren, diğer taraftan yargı ve Meclis denetiminden uzak tutan düzenlemeyle darbelerin önünün açıldığına vurgu yaptı. Şeker, “Çünkü darbeler, çok fazla yetki ve teçhizatla donatılan kurumların hukuka sıkı sıkı bağlanmadığı ülkelerde meydana gelmiştir." diye konuştu.

Şeker, hem MİT mensuplarının mahkemelerde tanıklık yapmasını ortadan kaldıran düzenlemenin hem de MİT’in bilgi ve belgelerine TBMM de dahil her kurumun erişiminin engellenmesine dair düzenlemenin faili meçhul cinayetlerin üstünü sonsuza dek örttüğünü söyledi. Darbeleri Araştırma Komisyonu üyesi olan Şeker, “Böylece düzenleme, Komisyon’un önerileri arasında yer alan gerçekleri araştırma komisyonu kurulması gibi önerilerin hayata geçirilmesini de baltalamıştır.” dedi.

REZA ZARRAB DÜZENLEMESİ Mİ?

Türkiye’de tutuklu ve hükümlü bulunan yabancıların herhangi bir ülkeye gönderilmesine yönelik düzenlemeyle ilgili Şeker, "Çifte vatandaşlar ne olacak? Reza Zarrab, böyle bir teklif ile dost ülke Katar'a mı gönderilecek? O yargılamadan kurtarılırken Zarrab’ın da hükümet üyeleri aleyhine konuşması mı önlenmiş olacak? Bu durumda yargı ne yapacak?" şeklinde açıklamalarda bulundu.
CİHAN

Yorumlar