Çanakkale Deniz Zaferi coşkuyla kutlandı

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99. yıldönümü, şehir merkezinde coşkuyla kutlandı. Törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şehitlikleri örnek vererek birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale Deniz Zaferi coşkuyla kutlandı

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99. yıldönümü, şehir merkezinde coşkuyla kutlandı. Törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şehitlikleri örnek vererek birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Protokol, sabah Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından 18 Mart Stadyumu'nun tadilatta olması sebebiyle bu yıl ilk defa Kordonboyu'nda düzenlenen tören alanına geçti. Buradaki törene Başbakan Erdoğan, Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri, sivil ve askerî erkân, gaziler, yakınları, öğrenciler ve diğer vatandaşlar katıldı. Çanakkale Savaşları'na katılan yabancı ülkelerin askerî temsilcilerinin de hazır bulunduğu törende, Mehteran Bölüğü'nün gösterileri kutlamaya coşku kattı.

ALTIN MADALYA TÜK BAYRAĞINA TAKILDI

Kutlamalarda Çanakkale Valisi Ahmet Çakır, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin tarafından, 1994 yılında TBMM tarafından çıkarılan 3972 sayılı kanunla 253 bin şehit anısına Çanakkale'ye verilen ve üzerinde "Çanakkale Geçilmez" yazan altın madalya, saygı duruşunun ardından İstiklâl Marşı eşliğinde Türk bayrağına takıldı ve bayrak göndere çekildi. Günün anlam ve önemini belirten bir şiir okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mesajları okundu.

'ALLAH ONLARDAN RAZI OLSUN'

Daha sonra kürsüye çıkarak bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, şehitleri bir kere daha yâd ederek, "Allah onlardan razı olsun." diye sözlerine başladı: "Bugün milletçe hem Çanakkale şehitlerine hem de tüm aziz şehitlere dua ediyoruz. Şunu burada çok büyük bir iftiharla ve memnuniyetle ifade etmek istiyorum, eğer bugün millet dua edebiliyorsa, şehitlerinin arkasından fatihalar okuyabiliyorsa, eğer bugün ezan minarelerden özgürce okunabiliyorsa biliniz ki şehitlerimizin ruhları şâd olmuştur, muazzez olmuştur. Eğer bu aziz millet bugün hür ve bağımsız şekilde varlığını idame ettiriyorsa yine biliniz ki hiçbir şehidimizin kanı boşa akmamıştır. Şehitlerimize olan şükran borcumuzu bu vatana, bu bayrağa, milletimize ve milletimizin değerlerine sımsıkı sahip çıkarak ödüyoruz ve ödemeye devam edeceğiz.”

'100. YIL COŞKUSUNU YAŞAYACAĞIZ'

Gelecek yıl Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı olacağını hatırlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Çanakkale Deniz Zaferi’nin bu yıl 99. yıldönümü. İnşallah Rabbim ömür nasip ederse önümüzdeki yıl Çanakkale Deniz Zaferimiz, bir asrı geride bırakmış olacak ve biz 100. yılda zaferimizi kutlayacak, şehitlerimizi yâd edeceğiz. Çanakkale’de 100. yıl kutlamaları inşallah çok daha farklı olacak. Yedi coğrafi bölgeden, 81 vilayetten ve Çanakkale Savaşı'nda yanımızda yer alan dünyadaki dost ve kardeş ülkelerden temsilcilerin katılımıyla binlerce, on binlerce kişi 100. yılın coşkusunu burada, Çanakkale’de yaşayacağız. Çanakkale Zaferimiz, aslında Kurtuluş Savaşımız'ın bir girizgâhıydı. Çanakkale’de elde ettiğimiz zaferle oradan elde ettiğimiz gurur ve özgüven, özellikle de orada sergilediğimiz birlik ve kardeşlikle Kurtuluş Savaşımız'a başladık ve zaferle sonuçlandırdık. Dokuz yıl sonra, 2023'te inşallah milletçe büyük bir heyecanı ve coşkuyu yaşayacak, asırlık bir iftiharı hep birlikte hissedeceğiz. 2023 kutlamalarını sadece törenlerle ve etkinliklerle geçiştirmeyeceğiz. 2023’ü, hedeflerimize ulaşmış olmanın sevinciyle çok farklı, çok anlamlı şekilde idrak edeceğiz. Türkiye’nin milli gelirini 230 milyar dolardan aldık, şu anda 820 milyar dolara kadar yükselttik. İnşallah 2023 yılında 2 trilyon dolara ulaştırmış olacağız. Türkiye’nin ihracatını 12 yıl önce 36 milyar dolardan aldık, şu anda 152 milyar dolara kadar ulaştırdık. İnşallah ihracatımızı da 2023’te 500 milyar dolara yükseltmiş olacağız. Kişi başına milli geliri 3 bin 500 dolardan aldık, şu anda 10 bin 500 dolara kadar çıkardık. Bunu da 25 bin dolara kadar yükselteceğiz. Dokuz yıl sonra, 2023’te Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri konumuna yükseltmiş olacağız. Sadece ekonomik olarak değil, Türkiye’yi siyasal ve sosyal anlamda da bölgenin ve dünyanın parmakla gösterilen bir ülkesi konumuna yükselteceğiz. Reformlarını gerçekleştirmiş, en ileri demokratik standartlara kavuşmuş, Avrupa Birliği'ne üye olma mücadelesinde sonuca ulaşmış yeni Türkiye’yi inşa etmiş olacağız."

'ŞEHİTLERİMİZ BİZDEN BÖYLE BİR TÜRKİYE İNŞA ETMEMİZİ İSTİYORDU'

Başbakan Erdoğan, “Herkesin ve her kesimin birbirine saygı duyduğu, birbirinin tercihlerine ve yaşam tarzlarına hürmetle yaklaştığı, hoşgörünün egemen olduğu bir iklimi hep birlikte imar edeceğiz. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum, şehitlerimiz bizden böyle bir Türkiye inşa etmemizi istiyorlardı. Şehitlerimiz işte böyle bir Türkiye için canlarını feda etmişlerdir. Onlar kendilerinden sonra gelen nesillerin kutuplaşması, ayrışması için değil, birbirlerine farklı nazarlarla bakması için değil, kendilerinden sonra gelen nesillerin kucaklaşması, bir olması, kardeş olması için, hep birlikte Türkiye olması için kahramanca savaşmışlardır. Şurada, Anafartalar’da, Kilitbahir’de, Alçıtepe’de, Soğanlıdere'de Türkiye’nin 81 vilayetinden ve hattâ kardeş ülkelerden gelen şehitlerimiz yan yana, koyun koyuna yatıyorlar şehitliklerimizde, Türk, Kürt, Arap, Çerkez, Gürcü, Laz, Roman. Böyle bir ayrım görebilir misiniz? Hayır. Şehitliklerimizde Sünni Alevi ayrımını görebilir misiniz? Hayır. Şehitliklerimizde zengin yoksul ayrımını, okumuş ümmi ayrımını görebilir misiniz? Şu şehitliklerimizde üniversiteye yeni başlamış gençlerimiz yatıyor. Böyle bir ruh dünyasına sahip milletin torunlarıyız biz, evlatlarıyız biz. Vatanı için kanını feda edenler birbirleri arasında ayrım yapmıyor, birbirlerine kardeş nazarıyla bakıyorsa onların torunları da birbirleri arasında ayrım yapamaz, birbirlerine farklı nazarla bakamaz. Kim ki bir başkasını etnik kökeninden, dilinden, kültüründen dolayı tahkir ediyorsa biliniz ki Çanakkale şehitlerini incitmektedir. Kim ki bir başkasını inançlarından, mezhebinden, manevi değerlerinden, kılık kıyafetinden, başörtüsünden, sakalından, bıyığından dolayı tahkir ediyorsa biliniz ki o, Çanakkale şehitlerinin ruhunu muazzem etmiştir. Şehitlerimiz bir bayrak için, bir vatan için, tek bir millet, tek bir devlet için canlarını ortaya koydular. Bize düşen, bu kutsal emanete sahip çıkmak, ortak değerler altında bir ve beraber olmaktır.” dedi. Türkiye’nin büyük savaşların, büyük bir mücadelenin, büyük fedakârlıkların ve büyük zaferlerin üzerine kurulmuş bir devlet olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Türkiye dünyanın en güçlü, en donanımlı orduları karşısında göğsündeki imanı ortaya koymuş, o iman ve kahramanlıkla destanlar yazmış bir büyük devlettir. İmandır o cevher ki ilahi ne büyüktür, imansız olan paslı yürek sinede yüktür.” diye konuştu.

'TÜRKİYE İHANETLERE BOYUN EĞMEYECEK'

Tarih boyunca Türkiye'yi esir almaya ve istiklâlini boğmaya çalışan her devletin çok açık bir yenilgi ve hezimetle geldiği gibi gittiğini belirten Başbakan Erdoğan, dışarıdan teslim alınamayacağı gibi içeirden de ihanetlere boyun eğmeyecek, teslim olmayacak, her türlü ihanete gereken cevabı verecek ve ezecek güçte bir ülke olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Milli güvenliğimize yönelik her saldırı, karşısında Türkiye’nin iman dolu göğsü gibi serhaddini bulacaktır. Çanakkale’nin aziz şehitlerinin torunları olarak istiklâlimizden, istikbalimizden, özgürlüğümüzden hiçbir şekilde taviz vermeyiz ve vermeyeceğiz. 99 yıl önce bugün donanmalar, zırhlı gemiler, torpidolar, toplar, mitralyözler, hattâ uçaklar, bu milletin imanlı evlatlarının kahramanlığı karşısında silinip gitmişlerdir. O modern silahların teslim alamadığı Türkiye’yi hiçbir fitne girişimi, hiçbir ahlâksız saldırı, hiçbir namert taarruz da teslim alamayacaktır. Türkiye üzerine hesapları olanlar bilsin ki Çanakkale 99 yıl önce geçilememiştir, bugün de yarın da geçilemeyecektir. Milletimizin imanı ve kardeşliği, Çanakkale ruhunun çiğnenmesine asla müsaade etmeyecektir. Biz Çanakkale şehitlerimizle gurur duyuyoruz. 77 milyonun buradaki manzarayı görmesini, bu şehitlikleri ziyaret etmesini, buradaki ruhu özümsemesini yürekten arzuluyoruz. 12 yıl önce yılda 250 bin öğrenci veya vatandaş burayı ziyaret ederken hamdolsun bugün 2 milyon, 2,5 milyon öğrenci ve turist artık bizim şehitliklerimizi, Çanakkalemiz'i ziyaret eder hale geldi.”

Konuşmasının ardından kürsüden inerek protokol tribününe yürüyen Başbakan Erdoğan’a şehit ve gazi yakınları, şehit ve gazilere ait fotoğraflar ve hediyeler verdi. Çanakkale şehidi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz, 1915’te babasına verilen madalyayı gösterip bütün Çanakkale’de savaşanların yakınlarına da verilmesini istedi.

Tören, halk oyunları gösterisinin ardından resm-i geçitle son buldu. CİHAN

Yorumlar