Brezilya eski başkanı Cardoso: Daha demokratik bir küreselleşmeye ihtiyaç var

Fatih Ünüversitesi’nde düzenlenen panele katılan Brezilya eski devlet başkalarından Prof.Dr. Fernando Henrique Cardoso, daha demokratik bir küreselleşmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Cardoso “Amerikanlaştırmayı istemiyorsanız küreselleşmeyi...

Google Haberlere Abone ol
Brezilya eski başkanı Cardoso: Daha demokratik bir küreselleşmeye ihtiyaç var

Fatih Ünüversitesi’nde düzenlenen panele katılan Brezilya eski devlet başkalarından Prof.Dr. Fernando Henrique Cardoso, daha demokratik bir küreselleşmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Cardoso “Amerikanlaştırmayı istemiyorsanız küreselleşmeyi iyi anlamanız lazım.” dedi.

Fatih Üniüversitesi’nde düzenlenen 'Küreselleşme ne anlama geliyor' konulu panele; Prof.Dr. Fernando Henrique Cardoso'nun yanı sıra Brezilya'nın İstanbul Başkonsolosu Elçi Luız Henrıque Pereıra Da Fonseca, Fatih Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Göle, Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Önder Çetin, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Arabacı, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Gündoğan, Aksiyon Dergisi yazarı Savaş Genç gibi isimler katıldı.

Üniversitenin ana konferans salonunda düzenlenen panel başında Soma'da hayatını kaybeden madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Panel öncesinde Brezilya ve Fatih Üniversitesi’ni tanıtan sinevizyon sunumu yapıldı.

Panelde konuşan Brezilya eski devlet başkalarından Prof. Dr. Cardoso, Türkiye’nin, küreselleşen dünya da jeostratejik yapısından dolayı bölgesel bir güç olabileceğini, söyledi. Cardoso, “Bölgede jeostratejik bir öneme sahipsiniz. Rusya’ya, Ortadoğu'ya yakınsınız bu konuda çok şanslısınız.” dedi.

Prof. Dr. Fernando Henrique Cardoso, Türkiye’de ve Fatih Üniversitesi'nde bulunmaktan, Brezilya’yı temsil etmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Brezilya’da 1980 ve şu anı karşılaştırdığımız zaman çok büyük farklılıklar olduğunu söyleyen Cardoso, “Buda dünyanın nasıl hızlı geliştiğini gösteriyor.” dedi.

Brezilya olarak büyük gelişim gösterdiklerini belirten Cardoso, “Ülke olarak zenginleşiyoruz. Soğuk savaştan sonra diktatörleri yaşaması imkansızdı. Brezilya demokratik bir geçiş döneminden sonra birçok değişim yaşandı. Örneğin sivil toplum örgütleri daha güçlendi.” ifadelerini kullandı.

Panelde konuşan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Cardoso’yu üniversitelerinde ağırlamaktan dolayı çok büyük onur duyduklarını söyledi. Tekalan Brezilyalıların Türklere çok benzediğini belirterek iki ülke arasındaki yakınlaşmanın da buna paralel şekilde gelişeceği inancında olduğunu belirtti. Tekalan “Dünyada sosyoloji ve sosyologlara ihtiyacımız var. Küreselleşme çok hızlı yaşanıyor. Buda ortak birçok soruna davetiye çıkarıyor. Bu sorunları çözüm bulamak için sosyologlara, onlara tecrübelerine ihtiyacımız var. Bu konuda sizin gibi bir sosyoloğu ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum.” dedi.

Panel sonunda Rektör Tekalan günün anısına eski konuk devlet başkanına seramik plaket verdi. Programın sonunda katılımcılar sahnede toplu fotoğraf çektirdi. Ardından Brezilya eski devlet başkanı Cardoso, İspanyolca’dan Türkçe’ye çevrilen “Latin Amerika’da Bağımsızlık ve Kalkınma” isimli kitabını imzaladı.

18 Haziran 1931’de Rio de Janeiro’da doğan Cardoso 1995-2002 yılları arasında iki dönem üst süte Brezilya'da cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştu.

CİHAN

Yorumlar