Bisiklet hırsızlığına karşı yeni trend sigorta yaptırmak

Almanya’da da bisiklet sürücülerinin korkulu rüyası, bisikletlerini bıraktıkları yerde bulamamak. Ülkede her gün bin bisiklet kayıplara karışıyor. Bu sayı Berlin’de her gün 70-80 bisiklet olarak kayıtlara işleniyor. Bisiklet sürücülerine...

Google Haberlere Abone ol
Bisiklet hırsızlığına karşı yeni trend sigorta yaptırmak

Almanya’da da bisiklet sürücülerinin korkulu rüyası, bisikletlerini bıraktıkları yerde bulamamak. Ülkede her gün bin bisiklet kayıplara karışıyor. Bu sayı Berlin’de her gün 70-80 bisiklet olarak kayıtlara işleniyor. Bisiklet sürücülerine hırsızların kolayca kıramayacağı kilitler satın almaları, bazen birden fazla kilit kullanmaları tavsiye ediliyor. Alman Bisikletliler Kulübü (ADFC) sürücülerin genelde ucuz kilitler kullandığına ve araçlarına gereken emniyeti göstermediklerine dikkat çekiyor.

Yasa koyucu, bisiklet hırsızlığını adi suç olarak tanımlamış. Polis ise çalınan bisikletleri bulmakta pek başarılı değil. Bisiklet hırsızlıklarının sadece yüzde 10’u aydınlığa kavuşturulmuş. Bisiklet hırsızlığına karşı yeni trend bisiklet sigortası yaptırmak. ARAG Sigorta Kuruluşu’nun Almanya çapındaki tek Türk bölge temsilcisi İrfan Şenkaya sürücüler arasında bu eğilimin hızla yayıldığını doğruluyor ve Berlin’de yaşayan Alman veya diğer uluslardan sürücülerin bisiklet sigortası yaptırdıklarına işaret ediyor. Şenkaya’nın verdiği bilgilere göre bisiklet sigortası iki şekilde mümkün.

Ya bisiklet için ekstra sigorta yapılıyor ya da bisiklet ev sigortası üzerinden güvenceye alınıyor. İkinci durumda bisikletler sınırlı olarak sigortalı sayılıyor. Sigorta sadece bisikletin kapalı olarak durduğu mekanlardan çalınması halinde devreye giriyor, örneğin, bisiklet evin avlusuna bırakıldığında ve buradan çalınması halinde işlemiyor. Sigortanın ihtiyaca göre yapılması gerektiğini belirten uzman Şenkaya, bunun kişiden kişiye değiştiğini belirtiyor ancak fiyatları 1000 ila 2000 Euro arasında bulunan bisikletlere binen sürücülere “mutlaka bir bisiklet sigortası” yaptırmalarını tavsiye ediyor.

300 Euro değerindeki bir bisikletin aylık sigorta ücretinin 3 Euro 7 Cent olduğunu anlatan Şenkaya, 1000 Euro değerindeki bisiklete ödenecek sigorta parasının ise aylık 10 Euro tuttuğunu söylüyor. Almanya’da bisiklet kullanımının yaygın olduğunu belirten ve genelde tüm aile bireylerinin birer bisikletinin olduğuna değinen sigorta uzmanı, “Bu durumda toplu sigorta yapılabiliyor. Diyelim 5 kişilik bir ailede 5 bisiklet var. Ona göre fiyat belirleniyor ve böylece her bisiklet için ayrı ayrı sigorta yaptırmaya gerek kalmıyor” bilgisini veriyor. Şenkaya son olarak bisiklet sürücülerine önemli bir uyarıda bulunuyor ve “Bisikletinizin faturasını mutlaka saklayın. Çalınma durumunda bu belgeye ihtiyacınız olacaktır” diyor.

CİHAN

Yorumlar