Başbakan için kesilen yol örnek gösterildi, eylemciye kesilen ceza iptal edildi

Eskişehir'de 30 Mart seçimleri öncesinde miting için kente gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek için yürüyüş yapıp yolu trafiğe kapattığı gerekçesiyle kesilen 356'şar lira para cezalarından bazıları mahkemece iptal edildi....

Google Haberlere Abone ol
Başbakan için kesilen yol örnek gösterildi, eylemciye kesilen ceza iptal edildi

Eskişehir'de 30 Mart seçimleri öncesinde miting için kente gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek için yürüyüş yapıp yolu trafiğe kapattığı gerekçesiyle kesilen 356'şar lira para cezalarından bazıları mahkemece iptal edildi. Kararda toplantı ve gösteri yürüyüşünün bir hak olduğu belirtilerek, Başbakan Erdoğan’ın Eskişehir mitingi bu hakka örnek gösterildi. Mahkeme, "İdari yaptırıma konu olan eylem tarihinde yerel seçimler nedeniyle Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen açık hava toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmacı olarak katılması nedeniyle güvenlik önlemleri çerçevesinde açık hava toplantısı civarındaki yolların bizatihi emniyet güçleri tarafından trafiğe kapatılmış olmasının da mahkememizin kabulünü doğruladığı" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, 7 Mart’ta yerel seçimler kapsamında Eskişehir’in Odunpazarı ilçe meydanında miting yaptı. Miting günü Başbakan Erdoğan kentte çeşitli eylemlerle protesto edildi. Bunlardan biri de Üniversite Caddesi ve Espark Alışveriş Merkezi önünde gerçekleşti. Üniversite Caddesi başından yürüyüşe geçen grup, mitingin yapılacağı Odunpazarı'na gitmek için Espark önünden Haller Gençlik Merkezi’ne doğru harekete geçti. Ancak grubun önü polis ekiplerince Haller Gençlik Merkezi önünde kesildi. Grup üyeleri ile polis arasında arbede çıktı. 195 kişi gözaltına alındı, biri polis 3 kişi yaralandı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı. Polis tarafından gözaltına alınanlarla birlikte kameralardan tespit edilen 300 kişiye, eylem esnasında 'araç yolunu trafiği kapattıkları' gerekçesiyle 356’şar TL para cezası kesildi. Trafik Şube Müdürlüğü tarafından kesilen cezalar eylemcilerin evlerine gönderildi.

Eylemciler tek tek adliyenin yolunu tutarak mahkemelerde kesilen cezalara itiraz etmeye başladı. Bu itirazı yapanlardan biri de Yusuf Zeynel. Zeynel, Eskişehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, hakkında yol kapatmadan dolayı 356 lira para cezası kesildiğini, ancak bu cezayı gerektirecek bir ihlal yapmadığını, yolu kapatmadığını, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında demokratik tepkisini ortaya koyduğunu ve şahsına verilen cezanın iptal edilmesini talep etti. Mahkeme, Zeynel’in itirazını değerlendirerek cezanın iptal edilmesine karar verdi. Mahkeme kararında, idari yaptırıma konu olan eylemin Anayasa'ya, Birleşmiş Milletler Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ilgili maddelerince kişilerin düşünce, kanaat, toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkı kapsamında kaldığını kaydetti.

'YOLUN KAPATILDIĞI SABİT DEĞİL'

Sözü edilen eylemin şekli, gerçekleştirildiği zaman aralığı ve eyleme katılan kişi sayısı nazara alındığında eylem sırasında başvuru sahibinin de içinde bulunduğu kalabalık tarafından araç trafiğinin tamamen engellendiğinin, araçların kalabalık nedeniyle yoldan geçemediklerinin sabit olmadığını vurgulayan mahkeme, tatbik olunan idari para cezasının hukuka aykırı olması nedeniyle Zeynel'in iptal başvurusunun kabulüne, para cezasının iptaline hükmetti.

'BAŞBAKAN’IN MİTİNG YAPACAĞI YERİN ÇEVRESİNDEKİ YOLLARI BİZATİHİ POLİS KAPATMIŞTIR'

Eylem hakkının kullanımı sırasında trafiğin engellenebileceğini işaret eden mahkeme, buna örnek olarak Başbakan Erdoğan’ın yaptığı miting süresince bazı yollarının kapatılması üzerinden verdi.

Mahkeme buna yönelik kararında, şu ifadeleri kullandı: "İdari yaptırıma konu olan eylem tarihinde 2014 yerel seçimleri nedeniyle Odunpazarı Meydanı’nda düzenlenen açık hava toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmacı olarak katılması nedeniyle güvenlik önlemleri çerçevesinde açık hava toplantısı civarındaki yolların bizatihi Emniyet güçleri tarafından trafiğe kapatılmış olmasının da mahkememizin kabulünü doğruladığı. Dolayısıyla başvurunun kabulüne karar verilmesi gerekti kanaatine ulaşılarak sözü edilen idari yaptırımın iptali kararı verilmiştir."

ALİ İSMAİL'İ ANMAK İÇİN TOPLANANLARA PARA CEZASI KESİLDİ

Bu arada, Eskişehir'de eylemcilere para cezaları kesilmeye devam ediyor. Son olarak 31 Mayıs'taki Ali İsmail Korkmaz'ın katledilmesini anmak için ağabeyi Gürkan Korkmaz ve babası Şahap Korkmaz'ın da bulunduğu yürüyüşe katılanlara trafik cezası geldiği öğrenildi. Bu cezaların da iptali için mahkemeye gidileceği kaydedildi. CİHAN

Yorumlar