Başbakan Erdoğan’dan AB’ye ‘endişeye gerek yok’ uyarısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vizelerin kalkması halinde Türkiye’den Avrupa'ya akın yaşanmayacağını ifade ederek ‘‘AB ile vizeler kalktığında, hiç kimsenin endişesi olmasın.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Erdoğan’dan AB’ye ‘endişeye gerek yok’ uyarısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vizelerin kalkması halinde Türkiye’den Avrupa'ya akın yaşanmayacağını ifade ederek ‘‘AB ile vizeler kalktığında, hiç kimsenin endişesi olmasın. Ne Türkiye, ne AB üyesi ülkeler bundan en küçük bir sorun yaşamayacaklardır.’’ şeklinde konuştu.

Türkiye ile AB arasındaki ihtilaflı konuların başında gelen Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasında yeni bir sürece girildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da hazır bulunduğu Ankara Palas'taki törende 'Vize Serbestisi Diyalog Süreci' atılan imzaların ardından resmen başladı. İmzaların akabinde konuşan Başbakan Erdoğan, en son Rusya ile vizelerin kaldırıldığını ve hiçbir sorun yaşanmadığını ifade ederek ‘‘AB ile vizeler kalktığında, hiç kimsenin endişesi olmasın. Ne Türkiye, ne AB üyesi ülkeler bundan en küçük bir sorun yaşamayacaklardır. Tam tersine vizeler kalktığında işadamlarımız, sporcularımız, sanatçılarımız rahat seyahet edebilecek. Bu da Avrupa’ya büyük katkılar sağlayacak.Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz.’’ sözlerine yer verdi.

Başbakan Erdoğan, ‘‘Bugün, bir milat olma özelliği taşıyor, hem de Türkiye AB ilişkilerinde artık yeni bir süreç başlıyor.’’ diyerek başladığı konuşmasında atılan karşılıklı imzalarla Türk Cumhuiyeti vatandaşlarına artık vizesiz Avrupa’nın kapıları açıldığını kaydetti. Erdoğan, ‘‘Türkiyenin hassasiyetlerini de dikkate alan bir yol haritası üzerinde mutabık kalındı. Yeni sürecin Türkiye ve AB için hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi. Vizeler kalkarsa Avrupa’ya akın olacakmış gibi algı oluşturulduğundan söz eden Başbakan Erdoğan, ‘‘AB ülkelerine vize uygulaması, 12 Eylül 1980 sonrasında darbe rejimin Türkiye’den çıkışları önlemek amacıyla talep ettiği bir uygulamaydı. 12 Eylül’ün baskısından kaçmak için vize engeli konulmuştu. Şu anda Türkiye’de gerek özgürlükler, gerek ekonomik anlamda böyle kaçışı gerektirecek bir durum kalmadı.’’ dedi. Türkiye’nin artık iş göçü veren değil, iş göçü alan bir ülke olduğundan söz eden Başbakan, en son Rusya ile vizelerin kaldırıldığını ve hiçbir sorun yaşanmadığını ifade ederek ‘‘AB ile vizeler kalktığında, hiç kimsenin endişesi olmasın. Ne Türkiye, ne AB üyesi ülkeler bundan en küçük bir sorun yaşamayacaklardır. Tam tersine vizeler kalktığında iş adamlarımız, sporcularımız, sanatçılarımız rahat seyahat edebilecek. Bu da Avrupa’ya büyük katkılar sağlayacak.Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz.’’ şeklinde konuştu.

‘‘3,5 YIL UZUN BİR SÜREÇ, BUNU KISALTALIM’’

Türkiye ile AB arasındaki vizelerin çok daha önce kaldırılmış olması gerektiğini kaydeden Erdoğan, bugüne kadar vizelerin kaldırılmamış olmasının Türkiye’den çok AB’ye zarar veren bir süreç olduğunu savundu. Başbakan, 3.5 yıl sürmesi öngörülen vize muafiyeti görüşmelerini ‘çok uzun bir süreç’ olduğuna inandığını kaydeden Erdoğan, vize diyalog sürecin daha kısa zamanda tamamlanmasını istedi. Geri Kabul Anlaşması’nda "Türkiye üzerine düşen yükümlülükleri hakkıyla yerine getirecektir" diyen Erdoğan, Türkiye olarak AB ülkeleri ile bu konuda yakın işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

‘‘AB SÜRECİNİ CEBİMDE TAŞIYORUM’’

Türkiye-AB ilişkilerinin bir süredir ivme kaybına uğradığını söyleyen Erdoğan, bunun müsebbibin Türk tarafı olmadığını vurguladı. Türkiye’de her Bakanlar Kurulu’nun değişmez gündeminin AB üyelik süreci olduğunu söyleyen Erdoğan, ‘‘Ben süreci hep cebimde taşıyorum. Her zaman yanımda. Şu gördüğünüz AB ile ilgili bütün fasıllara yönelik, ‘şuana kadar hangileri açıldı, görüşülüyor’ yanımda taşıyorum. Takip ediyorum’’ diyerek cebinden çıkardığı kitapçığı gösterdi.

‘‘VİZE MUAFİYETİ İLE HALKLARIMIZ KAYNAŞACAK’’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise vize muafiyeti süreciyle Türkiye’de Avrupa’nın, Avrupa’da ise Türkiye algısının değişeceğini ifade ederek, ‘‘Her şey değişebilir. Ancak iki şeyi değiştirilemez. Tarih ve coğrafya. Türk halkı tarihi ve coğrafi olarak Avrupa'nın bir parçasıdır.’’ dedi. Davutoğlu, önümüzdeki üç üç buçuk yıl içinde muhatap kurumlar arasında yoğun bir iş birliği oluşacağını ifade ederek ‘‘En önemlisi, uzun dönemde Türkiye ve Avrupa halkları gelecekte de beraber olmak üzere iletişime geçecekler. Varılan mutabakatın Türk ve Avrupa halklarına hayırlı olmasını ve gelecek perspektifiyle halklarımızın daha da yakından kaynaşmasına vesile olmasını diliyorum." sözlerine yer verdi.

‘‘ENDİŞELER, DİYALOG YOLUYLA HALLEDİLECEK’’

AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström ise yaptığı konuşmada vize muafiyeti sürecinde taraflar arasında oluşacak endişelerin diyalog yoluyla çözüleceğinin altını çizdi. Malmström, vize muafiyetinin Avrupa ve Türkiye için avantajlar barındırdığından söz ederek ‘‘Her iki taraf olarak sürecin olumlu bir şekilde tamamlanmasını istiyoruz.’’ şeklinde konuştu.




CİHAN

Yorumlar