Bakan Yıldız: Her bir 10 megavatlık enerji kaynağı bizim için önemli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Her bir 10 megavatlık enerji kaynağı bizim için önemli.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Her bir 10 megavatlık enerji kaynağı bizim için önemli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Her bir 10 megavatlık enerji kaynağı bizim için önemli. Belki mütevazi bir rakam ama şu açınan önemli. Yerli kaynak olması, yenilenebilir enerji kaynağı olması bizim için son derece önemli.'' dedi.

Bakan Yıldız, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Sakarya Nehri üzerinde yaptırdığı ADASU HES’in açılış törenine katıldı. Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de 1902 ile 2002 yılları arasında yani 100 yılda 31 bin 800 megavat santral yapıldığını, kendi iktidarlarında son 11 yılda 32 bin 500 megavatlık santral yaptıklarını kaydetti. Bazen iyi niyetlerle bazen de skülatif gerekçelerle bu suların başında tencere tava çalanlar olduğunu vurgulayan Yıldız, ''Diyorlar ki biz HES’e karşıyız. Tabiatla, doğa ile iç içe olacak yerler açısından bazı istisnalar olabilir. Ama böyle bir yerde baraj kurmamak, santral kurmamak gerçekten büyük bir kaynağa kayıtsız kalmak anlamına geliyor. Bunlar damlaya damlaya göl oluyor. Bakmazsanız da kuruya kuraya çöl oluyor.'' dedi.

''SU KAYNAKLARIMIZI DESTEKLEMEMİZ LAZIM''

''Her bir 10 megavatlık enerji kaynağı bizim için önemli.'' diyen Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Belki mütevazi bir rakam ama şu açınan önemli. Yerli kaynak olması, yenilenebilir enerji kaynağı olması bizim için son derece önemli. Her tür yaptığımız bu yapılar her bir bin metreküp doğalgazı az almamızı sağlıyor. Yalnızca geçen yıl kurmuş olduğumuz rüzgar santrallerinden ürettiğimiz elektrik o sebeple 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yaptık. 1,2 milyar, 1,2 katrilyon lira yapar bu. Ne yapıyoruz o parayı ithalata vermiyoruz. O parayı su kaynaklarımıza ayırıyoruz. O açıdan su kaynaklarımızı desteklememiz lazım. Yalnız bununla yetinmiyoruz, nükleer santraller yapıyoruz. Bunu yapıca ithalatımızı arttırmış olmuyoruz, ithalatımızı azaltmış oluyoruz. Biz kuracağımız nükleer santralleri Atatürk , Keban Barajı’nın, Sakarya’daki barajın yerine kurmuyoruz. Doğalgaz santrallerinin yerine kuruyoruz. Dolayısıyla ithalatımızı daha da azaltmış olacağız.''

Yalnızca geçen yıl 7 bin megavatlık yatırım yaptıklarını anlatan Yıldız, ''Yani buranın sırf mukayese edilsin diye söylüyorum, 700 katını yalnızca bir yıl içerisinde yaptık. Bu 710’inci oldu. Bizim için değerli önemli. Rakamı bizim için önemli değil, yapılmış olması önemli. Mukayese edilsin diye söylüyorum. 1902 yılında ilk santral kuruluyor Türkiye’de. Sene 1902 sene 2002. 100 yılda 31 bin 800 megavatlık santral yapılıyor Türkiye’de. Biz iktidara geliyoruz, son 11 yılda 32 bin 500 megavatlık santral yaptı. Yani bir önceki 100 yıldan daha fazla santral yaptık Türkiye’de. Küçük santralleri lisansa bile tabii bırakmıyoruz. 1 megavatlık bir santral yaparsanız lisansa bile tabii değilsiniz. Serbest üretebilirsiniz, serbest tüketebilirsiniz. Bu yatırımların önünü açacağız. Her yıl 6 ila 8 milyar dolar yatırımla katkı koymaya devam edeceğiz.'' şeklinde konuştu.

Yıldız, açılıştan sonra HES’i gezdi. HES sebebiyle oluşturulan gölette kano yapan gençleri izledi. Vatandaşlarla bol bol fotoğraf çektirdi.
CİHAN

Yorumlar