Bahtiyar Aydın dosyası Yargıtay’a geri gönderildi

İşlenen önemli faili meçhul cinayetlerden biri olan Bahtiyar Aydın olayı ile Lice’nin yakılmasıyla ilgili 20 yıl aradan sonra açılan ve güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakledilen dava, Yargıtay’a geri gönderildi.

Google Haberlere Abone ol
Bahtiyar Aydın dosyası Yargıtay’a geri gönderildi

İşlenen önemli faili meçhul cinayetlerden biri olan Bahtiyar Aydın olayı ile Lice’nin yakılmasıyla ilgili 20 yıl aradan sonra açılan ve güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakledilen dava, Yargıtay’a geri gönderildi. Davaya, daha önce Diyarbakır’da Özel Yetkili Mahkeme’nin baktığını belirten Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, kendilerinin Özel Yetkili Mahkeme değil Alt Mahkeme olduğunu gerekçe göstererek, dosyayı Yargıtay 5. Dairesi’ne geri gönderdi. Yargıtay'ın, davaya bakmak için yeni bir mahkeme belirleyeceği belirtildi.

Güneydoğu’da işlenen en önemli faili meçhul cinayetlerden biri olan Bahtiyar Aydın olayı ile Lice’nin yakılmasıyla ilgili 20 yıl aradan sonra açılan ve geçtiğimiz günlerde güvenlik gerekçesiyle Yargıtay 5. Dairesi’nce Eskişehir’e nakledilen davada yeni bir gelişme yaşandı.

Alınan bilgiye göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın zaman aşımından kurtardığı cinayetle ilgili iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçen yıl kabul edildi ve tensip duruşması yaklaşık 25 gün önce yapıldı. Emekli olduktan sonra yurt dışına çıkan sanıklardan Üsteğmen Yanardağ ile emekli Albay Hatipoğlu’nun avukatları mahkemeye başvurarak, müvekkillerinin can güvenliği için davanın başka şehre alınmasını talep etti. Diyarbakır Valiliği bu talebi olumlu bulurken, Cumhuriyet Başsavcılığı güvenlik sorunu olmadığını ve davanın şehirde görülebileceği görüşünü bildirdi.

Bunun üzerine davaya bakan Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, karar verilmesi için dosyayı Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi’ne gönderdi. Dosyayı ve talepleri değerlendiren Yargıtay 5. Dairesi, dava dosyasının Eskişehir'e gönderilmesine karar verdi. Davaya bakması için dosya Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Davaya bakmakla görevlendirilen Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekli incelemeyi yaptıktan sonra dosyayı Yargıtay'a gönderme kararı aldı. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyaya daha önce Diyarbakır Özel Yetkili Mahkemesi’nin baktığını, bu bağlamda Eskişehir’de kendilerinin Özel Yetkili Mahkeme değil alt mahkeme statüsünde olduklarını belirterek, dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay 5. Dairesi, davayı hangi il ve neredeki mahkemenin bakacağına yeniden karar verecek.
CİHAN

Yorumlar