Avrupa’daki Dersim derneklerinden TBMM’ye Dersim dilekçeleri

Avrupa’da bulunan Dersim dernekleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) birer dilekçe yazarak Tunceli'ye Dersim adının iade edilmesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa’daki Dersim derneklerinden TBMM’ye Dersim dilekçeleri

Avrupa’da bulunan Dersim dernekleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) birer dilekçe yazarak Tunceli'ye Dersim adının iade edilmesini istiyor. Köln Dersim Cemaati ve Hollanda Dersim Vakfı, 25 Aralık 1935 tarihli, 2884 sayılı Tunceli İlinin İdaresi Hakkındaki Kanun’un yıl dönümünde TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e dilekçe yazarak Dersim adının iade edilmesini istedi.

Diğer yandan Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu’nun da TBMM’ye bu yönde dilekçe yazacağı bildirildi. Köln Dersim Cemaati Başkanı Nijat Bakış, “Demokratikleşme paketinde, bütün Dersimlilerin özlemi olan bu sorun son bulacak, Tunceli ismi Dersim olarak değiştirilecek deniliyordu, maalesef paketten Dersim çıkmadı. Hiçbir açıklama yapılmadan tekrar gündemden düşürülmesini kabul edilemez buluyoruz.” dedi.

TBMM Başkanlığı’na yazılan dilekçede, “Kanunun yarattığı mağduriyetin giderilmesini, Tunceli’nin adının Dersim olarak değiştirilmesini talep ediyoruz. Bu düzeltme Dersimlilerde bir rahatlama yaratacak ve toplumsal barışın sağlanmasına katkı sağlayacaktır.” denildi. CİHAN

Yorumlar