Arınç: Seçilmişlerin tahliye hakkı sağlanmalıdır

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Seçilmişlerin tahliye hakkı sağlanmalıdır." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Arınç: Seçilmişlerin tahliye hakkı sağlanmalıdır

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Seçilmişlerin tahliye hakkı sağlanmalıdır." dedi.

Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve beraberindeki heyet ‘Medya Buluşmaları’ programı kapsamında BDP’li Batman Belediyesi'ni de ziyaret etti. Akşam saatlerinde gerçekleşen ziyarette Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Başkan Yardımcısı Gülistan Akel ve belediye yöneticileri konukları kapıda karşıladı.

Başkan Vekili Serhat Temel, Arınç ve Şimşek’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, 4,5 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Belediye Başkanı Nejdet Atalay şahsında tutuklu bulunan BDP’li belediye başkanları, milletvekilleri ve partili yöneticilerin durumu ile hasta tutuklularının yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

    Temel’den sonra söz alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’deki demokratikleşme ve çözüm süreci ile son demokratikleşme paketinden söz ederek, seçilmiş belediye başkan ve milletvekillerinin seçilmeden önceki suç hallerinin ertelenmesi ve seçildikten sonra tahliye edilmelerinin bir hak olduğunu ifade etti. Arınç, “Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru üzerine karar verdi. Bu kararda tutukluluk süresinin uzamasını insan hakkı ihlali saydı. Bu karar bir milletvekili için değil aslında genel bir karar olarak algılıyorum. Çünkü hem uluslararası sözleşmeler ve insan hakları evrensel beyannamesinde de bunlar var. Kim için olursa olsun adil yargılanma hakkı denen şey tutukluluğun bir tedbir olduğu konusudur. Başta belediye başkanları olmak üzere artık bu karardan istifade edebilirler. Hem seçilmiş milletvekilleri ve hem de belediye başkanları için uzun süreli tutukluluklara genelde karşı çıkan bir insanım. Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruları değerlendirmede verdiği karar umarım emsal olur." dedi.

    Batman'daki temaslarına değinen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, siyasi konuşmaların ardından Başkan Vekili Temel’e yönelerek “Batman’ı nasıl buldunuz sorularına aslında girmek istemem. Çünkü önümüz seçim ve Batman çok güzel bir il olmuş desem kısmen yalan söylemiş olurum ve kısmen de sizin propagandanıza katkı sunmuş olurum. Ama biz Batman’ı daha güzel ve daha gelişmiş görmek istiyoruz. Bir insanın huzur ve mutlu yaşayabileceği bir şehir olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

    Arınç, Batman Belediyesi'ni ziyaretinde geçmişte Manisa’da belediye başkan adayı olduğunu ve seçilmediği için şükür namazı kıldığını belirtti. Belediye Başkanlığı görevinin milletvekilliği, bakanlık ve diğer işlerden daha ağır ve daha sorumluluk isteyen bir görev olduğunu belirterek, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e belediye başkanlığı niyetinin olup olmadığını sordu. Bakan Şimşek’in ‘asla’ dedi. CİHAN

Yorumlar