Anız yakılması yasaklandı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısı ile çevrenin korunması için anız yakılmasının yasakladığını bildirdi.     Anız Yakılmasının Önlenmesi hakkındaki...

Google Haberlere Abone ol
Anız yakılması yasaklandı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısı ile çevrenin korunması için anız yakılmasının yasakladığını bildirdi.

     Anız Yakılmasının Önlenmesi hakkındaki tebliği ile ilgili bilgi veren Müdür Çebi, “Doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilmesi için gerekli önlemleri almak ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için teknik elemanların ve çiftçilerin eğitilmesi bu doğrultuda kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlanacaktır.” dedi.

    Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbirinin alınacağını da ifade eden Çebi, “Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumuyla arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaktır. Biçerdöverle biçim esnasında tarlaya bırakılan saplar, gerek toprak işleme gerekse ekim esnasında anız yangınlarına sebebiyet verdiğinden hasat döneminde biçerdöverlerde sap kıyma düzeni veya biçerdöver saman makinesi düzeninin kullanımı zorunlu hale getirilecektir. Ormana bitişik hububat tarlalarında, ürün sahipleri ve muhtarlar, hasadı müteakip anızlardan arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş bant oluşturulmasını sağlayacaklardır.” diye konuştu.

    Çebi şöyle devam etti: “İl Müdürlüğümüz tarafından yapılacak eğitim çalışmalarında geniş bir şekilde anız yangınlarına yer verilerek, zararları etraflıca anlatılacaktır. Yangına hassas bölgelerdeki tarım alanları ile orman alanları arasında, yangını önleyecek şekilde şeritler açılacaktır.”

    Önlem ve duyurulara rağmen, anız yangınına sebep olanlar hakkında, cezai işlem uygulanacağını da hatırlatan Çebi, “Anız yakanlara her dekar için 35,16 TL idari para cezası uygulanacak. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılacaktır.” dedi. Çebi, bu konuda çiftçilerimize çok iş düştüğünün altını çizerek “Unutmayalım ki toprakta bir canlıdır. Bizim ona verdiğimiz değer sonucu o da bizden bereketini esirgemeyecektir. Toprak varsa hayat vardır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar