Ahıska Türkleri'nin yardım çağrısı

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerginliğin ortasında kalan Ahıska Türkleri, zor da olsa telefonla ulaştıkları Türkiye’de ki yakınlarından yardım istedi. Ukrayna’nın Sloviyanks, Maniupl ve Doneck kentlerinde yaşayan Ahıskalılar yakınlarından...

Google Haberlere Abone ol
Ahıska Türkleri'nin yardım çağrısı

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerginliğin ortasında kalan Ahıska Türkleri, zor da olsa telefonla ulaştıkları Türkiye’de ki yakınlarından yardım istedi. Ukrayna’nın Sloviyanks, Maniupl ve Doneck kentlerinde yaşayan Ahıskalılar yakınlarından sorunlarını devleti yönetenlere iletmelerini talep etti.

Sürgüne Uğramış Ahıskalıların Haklarını Koruma Merkezi Derneği, Ukrayna’da iki ateş arasında kalan soydaşlarının sıkıntılarını anlatmak amacıyla basın toplantısı düzenledi. Dernek binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Dernek Başkanı Paşa Alihan, Ahıska Türklerinin 70 senedir vatansız yaşadıklarının altını çizerek, "70 senedir vatanı olup vatansız yaşayan, millet olarak milletine kavuşmadan yaşayan tek millet, o da Ahıska Türkleri. 1989 yılında 14 tane devlete dağıtıldı bu insanlar. Ukrayna’da 18 bin insanımız yaşıyor. 8 gündür Ukrayna’nın Sloviyanks şehrinden bize öyle bir haber geliyor ki insanlarımız mağdur durumda, insanlar dışarı bile çıkamıyor. Batıdan Ukraynalılar, doğudan Ruslar durmadan ateş ediyor birbirine, gece keskin nişancılar gezen her şeye ateş açıyor." dedi.

140 bin nüfuslu Sloviyanks’ta 85 bin Rus, 35 bin Ukrayna ve bin 200’den fazla da Ahıska Türkü bulunduğunu anlatan Alihan, "Orada yaşayan Ermeniler Ermenistan’a, başka yerlerden gelenler kendi ülkelerine gitti ama bu gün Ahıska Türkleri orada bir yardım bekliyor." şeklinde konuştu.

İKİ ATEŞ ARASINDA KALDIK

Ukrayna’nın pek çok kentinde insanların büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunun altını çizen Alihan, "Sayın Başbakanın güzel bir sözü var; ‘Nerede mazlum varsa biz oradayız’, ama biz mazlum değiliz, biz vatansız kalan, vatanımıza gelemeyen, vatandaşlık alamayan tek bir yetim toplum olduk kaldık. Sonuçta Türk toplumunun bir parçasıyız. Suçumuz Türk olmak. Buradan Sayın Davutoğlu’na ve Sayın Başbakana sesleniyoruz. Rica ediyoruz. Ukrayna’daki kardeşlerimize hemen sahip çıksınlar, onların bizim bir parçamız olduğunu anlatsınlar. Bu gün Rusya nerede bir Rus vatandaşı varsa sahip çıkıyor. Gerekirse asker götürüyor. Biz asker istemiyoruz onlara sahip çıksınlar. Gerekirse Ahıska’ya, gerekirse Türkiye’ye onların gelmesini sağlasınlar. Biz bu gün çok zor durumdayız. Buradan sesleniyoruz. Çaremiz kalmadı, gücümüz kalmadı. Biz Ukrayna tarağına yardım etsek Ruslardan tepki görüyoruz, Ruslara yardım etsek, Ukrayna’dan tepki görüyoruz, ne yapacağımıza şaşırdık." şeklinde konuştu.

Şu anda Ahıska Türklerini Ahıska’ya yerleştirmenin tam zamanı olduğunun altını çizen Başkan Paşa Alihan, "Suriye’den 35 tane Ermeni aileyi getirip bütün dünyaya gösteriyorsunuz ama orada bizim kardeşlerimiz, canımız, ciğerimiz bulunuyor." şeklinde sitem etti.

Ukrayna’da tek sahipsiz milletin Ahıska Türkleri olduğunun altını çizen Alihan, "Bize sadece geceleri telefonla ulaşabiliyorlar ve yardım istiyorlar. Bize ulaşan bilgiye göre bu savaşta şu ana kadar Ahıska Türklerinden bir kişi ölmüş. Sloviyanks’ta 32 kişiden 4’ü asker biri Türk diğerleri ise Ukraynalı." şeklinde bilgi verdi.

"TÜRKİYE SAHİP ÇIKMAZSA ONLAR KIRILACAK"

Türkiye’ye geçen sene gelen Refik Rızaoğlu (48) ise babası annesi ve çocuklarını ile bütün ailesinin Ukrayna’da olduğunu belirterek kendilerine ulaşamadığını ve hayatlarından endişe ettiklerini söyledi. İki ay önce ailesi ile telefonda görüşebildiğini anlatan Rızaoğlu, "Ben de kendim gitmek istedim ama gidemedim, onları getirmek istedim yapamadım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Çok merak ediyorum." şeklinde konuştu.

Ali Musa ise kendisinin amca oğulları ve 5 yakın akraba ailesinin Ukrayna’da yaşadığını vurgulayarak, "Kendilerine ulaşamıyorum, telefonlar kesik. Bizimkiler orada savaşın içindeler. Bizim dışişleri bakanı ve başbakanımıza sesleniyorum, eğer Türkiye destek olmazsa onlar kırılacak." dedi. Akrabaları ile iki hafta önce telefonla konuştuğunu anlatan Musa, yiyecek almak için dahi dışarı çıkamadıklarını sözlerine ekledi.

"SAVAŞIN ORTASINDAN TELEFONLA YARDIM ÇIĞLIĞI"

Basın toplantısı devam ederken Dernek Başkanı Paşa Alihan’ı telefonla arayan Mustafa isimli bir kişi, çok zor durumda olduklarını ve kendilerine yardım yapılmasını istedi. Yer yer sesi kesilen kişi, telefonla uzun süre konuşamadığını ve Türkiye’den yardım istediklerini ifade etti. Mustafa isimli Ahıskalı, "Biz Ahıska Türkleri burada çok zor durumdayız, Ukrayna ve Rusya tarafında bize diyor ki; 40 yaşını dolduran bütün erkekler gelip bizimle savaşa katılın. Katılmazsanız sizin durumunuz çok zor olacak. Sonucuna siz katlanırsınız. Ruslar bir taraftan, Ukrayna bir tarafta, biz ortada kaldık. Sizden ricamız bize yardımcı olun ve Türk devletine durumumuzu bildirin. Dün bir kişi öldü ve toprağa verdik." şeklinde konuştu.

Başkan Paşa Alihan ise telefonu kapattıktan sonra, "Durum çok ciddi diyor, iki tarafta gelip bize katılın diyormuş. 40 yaşın üstündeki erkekler silah alın bize kalın, katılmazsanız sonrasına katılırsınız. Nasıl ki Kırım tatarları bir taraf oldu ise kendilerinden de taraf olmasını istiyorlar. Dışarı çıkarıyorlar. Bu gün için orada 47 tane insan ölmüş, biri de bizden." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar