40 liralık kayıp kaçak bedelini almak istedi, 61 lira borçlu çıktı

Elektrik faturalarından tahsil edilen kayıp kaçak kullanım bedellerini geri almak isteyen tüketiciler, hakem heyeti ve mahkemelerde hak aramaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
40 liralık kayıp kaçak bedelini almak istedi, 61 lira borçlu çıktı

Elektrik faturalarından tahsil edilen kayıp kaçak kullanım bedellerini geri almak isteyen tüketiciler, hakem heyeti ve mahkemelerde hak aramaya devam ediyor. Bursalı bir öğretmen, 8 ayda kendisinden tahsil edilen 40,44 liralık kayıp kaçak ve sayaç okuma bedelini geri almak için başlattığı mücadelede mahkeme engeline takıldı. 40 lirayı tahsil etmek isteyen öğretmen mahkeme kararıyla 61,94 lira ödeyecek.

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde ikamet eden öğretmen İsmail Çetin (34), 2011 yılında faturada kabarıklığa sebep olan kayıp kaçak ve sayaç okuma bedelini takibe aldı. 8 aylık faturasını biriktiren Çetin, 40,44 lirayı bulan kayıp kaçak bedelini almak için Yıldırım Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne müracaat etti. Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ’nin haksız tahsilat yoluna gittiğini belirten Çetin, heyete verdiği dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Faturalarda bir hizmet bedeli karşılığı olmadığı açıkça belli olan, kötü niyetli diğer kullanıcıların kaçak kullanımı ve tedarikçi elektrik dağıtım firmasının ağır ihmal ve kusurları ile alt yapısının eksikliklerinden kaynaklanan kayıp ve kaçak tüketimlerinin bedeli karşılığı olarak bunun biz dürüst aboneye yansıtılması kabul edilemez. Üstelik kayıp ve kaçak oranları bölgeler arasında oransal olarak da farklılık oluşturmaktadır."

Hakem heyetinin ‘para iade edilmeli’ kararına rağmen UEDAŞ, ödemeye yanaşmayınca İsmail Çetin icraya başvurdu. UEDAŞ, bu kez icra işleminin durdurulması ve hakem heyeti kararının iptal edilmesi istemiyle Bursa 1. Tüketici Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, yasalar gereği EPDK’nın tahsil ettiği ücretlerin iptalinin ancak Danıştay tarafından yapılabileceğine dikkat çekti. UEDAŞ’ın EPDK karar ve yönetmeliklerine uygun hareket ettiğine hükmeden mahkeme, hakem heyeti kararının iptal edilmesine karar verdi. Mahkeme, Çetin’in üç tebligat gideri olan 21,50 lira ile UEDAŞ avukatının ücreti olan 40,44 liranın ödemesine hükmetti.

TRAFOYA GİREN KEDİNİN FATURASI DA BANA ÇIKAR

Çetin, kendisinden haksız şekilde tahsil edilen 40,44 lirayı almak isterken 61,94 TL ödemek zorunda kaldığını söyledi. Çetin şunları kaydetti: "Hakem heyeti lehime karar verdi. Cüzi de olsa sonuçta benden haksız olarak alınan parayı ödemek istemedim. Heyet kararına rağmen 15 gün içerisinde UEDAŞ bize dönüş yapmadı. İcraya başvurduk, sonrasında iptal davası açıldı. Geçtiğimiz günlerde elime ulaşan mahkeme kararında karşı tarafın haklı olduğu belirtilmiş. Avukatlık masrafı ve dava giderleri için 61 liralık bir borç çıkardılar. Ödediğim 40 lirayı almak için müracaat ettim sonrasında ekstradan 61 lira fatura çıkardılar. Türkiye’de ilginç şeyler de oluyor. Bundan sonra şundan korkuyorum; Enerji Bakanı Taner Yıldız, trafoya kedi girdiğini söylemişti. Korkum o kedinin çarpıldığı elektriğin parasını da bize keserler diye korkuyorum. En büyük korkum o. Faturalarımda hiç gecikme olmamıştı. Kayıp kaçak bedeli altında başkalarının kaçak olarak kullandığı elektriği bizden tahsil ediyorlar. Bunda nasıl bir adalet var, bunu anlamış değilim. Tekrardan bizi haksız görmeleri çok büyük kanuni ayıptır. İç başvuru yollarını tükettim. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) de gitmeyi düşünüyorum." CİHAN

Yorumlar