38 kişinin öldüğü Şırnak bombardımanı dosyasına görevsizlik(2)

Şırnak’ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinin 26 Mart 1994 tarihinde savaş uçakları tarafından bombalanması sonucu 38 kişinin öldüğü olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ‘görevsizlik’ kararı vererek dosyayı askeri savcılığa gönderdi.

Google Haberlere Abone ol
38 kişinin öldüğü Şırnak bombardımanı dosyasına görevsizlik(2)

Şırnak’ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinin 26 Mart 1994 tarihinde savaş uçakları tarafından bombalanması sonucu 38 kişinin öldüğü olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ‘görevsizlik’ kararı vererek dosyayı askeri savcılığa gönderdi. Kararın faili meçhul soruşturmaları yürüten savcılardan 'dosyanın alınmasından' hemen sonra verilmesi dikkat çekti. Askeri savcılık, 26 Mart’a kadar dava açmazsa soruşturma zaman aşımından düşmüş olacak. Mağdurların avukatı Tahir Elçi, dosyanın zaman aşımına 1 ay kaya fiziki olarak gönderilmesinin kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

    Şırnak’ta 20 yıl önce 38 kişinin öldüğü bombardımanla ilgili önemli soruşturmayı yürüten savcı Osman Coşkun, geçen yıl önemli belgelere ulaştı. Coşkun, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne olayın yaşandığı gün uçak ya da helikopterlerin iki köy üzerinde uçup uçmadığını sormuş, Hava Kuvvetleri, söz konusu saatte bölgede herhangi bir uçağın uçmadığını bildirirken, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü o tarihte Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı bomba yüklü savaş uçaklarının köyler üzerinde uçuş yaptığını bildirmişti. Bunun üzerine harekete geçen savcı Coşkun, soruşturma önemli bir mesafe aldı. Aralarında Hasan Kundakçı’nın olduğu sanıklar hakkında dava açılmasa az süre kalırken dosya 2 gün önce Coşkun’dan alınarak başka savcıya verildi. Değişikliğin hemen ardından dosya, soruşturmada ‘şüpheli kurum’ olarak yer alan Hava Kuvvetleri Komutanlığı 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Savcılığı’na gönderildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığa tarafından ‘görevsizlik’ kararında önemli hususlara da dikkat çekiliyor. Kararda, olayın terör örgütü PKK tarafından yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı ancak PKK’nın yaptığına dair bilgi ve belge bulunamadığı vurgulandı. Kararda, “Dosya kapsamında ifadesi alınan mağdur ve tanık anlatımlarıyla olayın oluş saati, gerçekleşme biçimi anlatımlara uygun ölü ve yaralı sayısının oluşmuş olması ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan gelen bilgilerin mahiyeti itibariyle olayın oluşuna ve saatine uygun düştüğü anlaşılmıştır.” denildi. Görevsizlik kararında şüpheli olarak ifadesi alınan Hasan Kundakçı’nın o dönemda Kara Kuvvetleri Komutanlığı Asayiş Kolordu Komutanı olduğu ve olayla ilgisinin olabileceği değerlendirilerek ifadesinin alındığı vurgulandı.

    Kararda, olay günü Malatya’dan kalkan 2 savaş uçağının PKK’ya yönelik düzenlenen operasyon sırasında meydana geldiği kaydedildi. Kararda şüpheli kişilerin asker kişi olması ve eylemlerinin askeri bir hizmet kapsamında işlenmiş olması nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının görev alanında bulunmadığı anlaşıldığından askeri savcılığa gönderilmesini karar verildiği belirtildi.

    ELÇİ: ASKERİ SAVCILARA BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR

    Mağdurların avukatı Tahir Elçi, 20 yıldır devletin savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülen 38 kişiyle ilgili soruşturma dosyası Şırnak, Diyarbakır ve askeri savcılık arasında gidip geldiğini söyledi. Elçi, “Sorumluluk belirlenememiş ve yargı önüne çıkarılmamıştır. Dava tam açılma aşamasındayken dosyanın savcıdan alınarak başka savcıya verilmesi dikkat çekicidir. Zaman aşımına bir aydan daha az süre kaya dosyanın askeri savcılığa gönderilmesi kaygı vericidir. Burada askeri savcılara büyük sorumluluk düşüyor. Dosyanın fiziken gönderilmesi nedeniyle askeri savcılığın zaman aşımı tarihi olan 26 Mart’a kadar dava açmasını umuyoruz. Bu insanlığa karşı bir suç olduğu için de zaman aşımının dikkate alınmayacağını gerektiğini diliyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar