144 yıllık konak restore edildi

Kahramanmaraş’ta 144 yıllık tarihi Zabunoğlu Konağı’nın restorasyon işlemi tamamlandı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından 2010 yılında satın alınarak Girişimci Kadınlar Kurulu'na tahsis edilen konak, Doğu Akdeniz...

Google Haberlere Abone ol
144 yıllık konak restore edildi

Kahramanmaraş’ta 144 yıllık tarihi Zabunoğlu Konağı’nın restorasyon işlemi tamamlandı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından 2010 yılında satın alınarak Girişimci Kadınlar Kurulu'na tahsis edilen konak, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının (DOĞAKA) desteğiyle 643 bin lira harcanarak restore edildi.

Kent merkezinde, tarihi kapalı çarşının hemen yanı başında Ermeni 2 kardeş tarafından 1870 yılında yapılan Zabunoğlu Konağı, şehir halkına 1959 yılına kadar postane olarak hizmet verdi. Postanenin taşınmasıyla birlikte Ali Rıza Zabun tarafından satın alınan konak, yıllardır atıl vaziyette ayakta durmaya çalışıyordu. Son dönemde yıkılma aşamasına gelen konak, KMTSO tarafından satın alınarak bakım ve onarımı yapıldı. 2013 yılında restorasyonu başlatılarak tarihi ve mimari dokusuna uygun bir şekilde restore edilen konakta, girişimci kadınların el sanatları ve yöresel ürünlerin satış ve tanıtımının yapılması amaçlanıyor.

Tarihi konağın 13 bin yıllık geçmişe sahip Kahramanmaraş’ın kültürünü yansıttığını ifade eden KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, konağın cumhuriyet öncesi tarihe ışık tuttuğunu belirtti. Kentin tarihi dokusunu profesyonel bir sunuşla ön plana çıkarmak istediklerini kaydeden Karaküçük: “Kahramanmaraş öyle şehir ki, bugün 13 bin’inci yaşını kutluyor. Öyle bir tarihi var ki, hem Germanicia Antik Kenti hem de Ashab-ı Kehf Külliyesi gibi insanlık adına çok önemli değerlere ev sahipliği yapıyor. Öyle bir kültür ki Necip Fazıl’ı, Aşık Mahzuni’yi yetiştiriyor, şiirin başkenti olarak anılıyor. Zabunoğlu Konağı, Cumhuriyet öncesi tarihi ile ülkemizin tarihine ışık tutan önemli eserlerden birisi. Bütün bu eserlere rağmen, gelen turistler kısa süreli olarak kente giriş yapıp çıkıyor ve şehirde önemli tarihi ve kültürel alanları görmeden ayrılıyor. Bizim bu proje ile hedefimiz, Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu profesyonel bir sunuşla ön plana çıkarmak. Konak konumu itibariyle tarihi kapalı çarşı, Ulu Cami, Taş Medrese ve Kahramanmaraş Kalesi'ne yakınlığıyla buraya gelen ziyaretçilerin kolaylıkla bu eserleri de görmelerine, tarihi ve kültürel bilinirliğin artmasına ciddi şekilde destek olacaktır.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar