13 günlük bebeğe katarakt ameliyatı

Adana’da iki gözünde katarakt bulunan 13 günlük Muhammet Ali bebek ameliyat edildi. 6 yaşındaki abisiyle aynı kaderi paylaşan Muhammet Ali, özel bir göz polikliniğinde sağlığına kavuştu. Van Gürpınarlı Nasrullah ve Sıdıka Orut çiftinin...

Google Haberlere Abone ol
13 günlük bebeğe katarakt ameliyatı

Adana’da iki gözünde katarakt bulunan 13 günlük Muhammet Ali bebek ameliyat edildi. 6 yaşındaki abisiyle aynı kaderi paylaşan Muhammet Ali, özel bir göz polikliniğinde sağlığına kavuştu.

Van Gürpınarlı Nasrullah ve Sıdıka Orut çiftinin her iki çocuğunun gözlerinde doğuştan katarakt tespit edildi. Şimdi 6 yaşında olan büyük çocuk Kadir, 3 aylıkken sağlığına kavuştu. Ailenin 13 günlük üyesi Muhammet Ali ise dün Adana'da yapılan başarılı bir operasyon ile sağlığına kavuştu. Bebeğin ameliyatını yapan Op. Dr. Metin Mürşitoğlu, hastalığın anne ve babanın akraba evliliği yapmasından kaynaklandığını söyleyerek, minik Muhammet Ali’nin sağlık durumunun gayet iyi olduğunu vurguladı. Muhammet Ali 6 günlük iken ailenin kendisine müracaat ettiğini belirten Op. Dr. Mürşitoğlu, bebeğin 2 kilo 700 gram doğduğunu, ameliyat için 3 kilo olmasını beklediklerini belirtti. 13 günlük iken anestezi uzmanın anestezi almasında sakınca olmadığını söyledikten sonra iki güzünde doğuştan olan kataraktın ameliyatla temizlendiğini vurgulayan Mürşitoğlu, “Abisini de 6 yıl önce aynı şekilde doğuştan katarakt olduğu için ameliyat etmiştik. Aile bu konuda tedbirli ve hazırlıklı idi. Çocukları olur olmaz aynı durumu keşfettiler ve beni aradılar. Küçük çocuk bugün iki gözü birden aynı gün ameliyat edildi ve kataraktları temizlendi. İnşallah 2-3 yaşı arasında ikinci bir ameliyatla gözün içine mercek yerleştirmemiz söz konusu olacak. Bu iki kardeşte birden katarakt olmasının tek ve en büyük sebebi anne ve babanın amca çocuğu olmaları neticesinde yakın akraba evliliği. Yakın akraba evliliklerinde bu tür şeyler sık görülür.” dedi.

Bebeğin sağlık durumunun gayet iyi olduğunun altını çizen Mürşitoğlu, “Bu tip çocuklarda en önemli şey, görme için gözden beyne iletişim gitmesi gerekiyor. İletim olmadığı takdirde ileti yetersizliğinde gözde mutlak tembellik olacaktır. O yüzden çok kısa bir sürede, görür görmez ameliyat olmasında mutlaka çok önem var. Ne kadar ne kadar geç olursa, bu çocuk 3 aylıkken ameliyat oldu, 3 ay ile 10 gün arasında bile çok büyük fark var. Onun için erken müdahale edilmesi her zaman çok daha önemli ve tabi doğru müdahale edilmesi.” diye konuştu.

Baba Nasrullah Orut ise ilk çocuğu Kadir’de de aynı sorunu yaşadıklarını ifade ederek, “İlk çocuğumu 3 aylıkken farkettim. Bu doğduğunda öyle bir şey olacağını hissediyordum. Doğduğunda gözüne baktığımda fark etmiştim, doktorlara gösterdim, onlar da olduğunu söyleyince Metin Bey’i aradım. Metin Bey kilosunu sordu. Acilen ameliyat olması gerektiğini de söyledi. Ben de hemen getirip ameliyat ettirdik. İlk çocuğumun çok şükür şuan görmesi gayet iyi. Daha önce belki biz geç fark ettiğimiz için belki de görme azlığı vardır ama şuan durumu çok şükür iyi.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar