SYRIZA Olağan Kongresi

- Yunanistan Başbakanı Çipras: - "Yunan krizi bir an önce sona ermeli. Avrupa bir hengameyi daha kaldıramaz" - "Aynı zamanda, borç hafifletme için müzakereleri tamamlayacağız. Parasal genişlemeye dahil edileceğiz. 'Bakarız, ederiz' yok" - HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: - "(Göçmen krizi) Ne yazık ki Avrupa Birliği liderleri bu sınavı başarılı bir şekilde atlatamadı"

Google Haberlere Abone ol
SYRIZA Olağan Kongresi

ATİNA (AA) - Yunan hükümetinin büyük ortağı SYRIZA partisinin 2'inci Olağan Kongresinde konuşan Başbakan Aleksis Çipras, "Yunan krizi bir an önce sona ermeli. Avrupa bir hengameyi daha kaldıramaz." dedi.

Dört gün sürecek ve part içi seçimlerin de yapılacağı kongrenin açılış konuşmasını yapan Çipras, konuşmasında ekonomiye ağırlık verdi.

Çipras, Yunanistan'ın avrodan çıkmasının ilerici bir plan olmadığına değinerek, "İyileşme için gerçekçi bir yol haritası üzerinde sıkı bir şekilde çalıştık. Böylece vesayet kıskacından kurtulabileceğiz. Yunan krizi bir an önce sona ermeli. Avrupa bir hengameyi daha kaldıramaz." şeklinde konuştu.

Kurtarma paketi programında ikinci gözden geçirme sürecinin daha kısa zamanda ve daha kolay bir şekilde sonuçlanacağını vurgulayan Çipras, "Aynı zamanda, borç hafifletme için müzakereleri tamamlayacağız. Parasal genişlemeye dahil edileceğiz. 'Bakarız, ederiz' yok." ifadelerini kullandı.

- Kongrede Demirtaş da konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kongrede yaptığı konuşmada, katliamlar ve baskılarla karşılaşan yüz binlerce insanın Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine geçmeye çalıştığını anımsatarak, "Ne yazık ki Avrupa Birliği liderleri bu sınavı başarılı bir şekilde atlatamadı." ifadelerini kullandı.

Demirtaş ayrıca, sığınmacı kriziyle birlikte Avrupa'da aşırı sağın yükselişini bir "zaafiyet" olarak niteledi.

Yunanistan'ın sığınmacı krizindeki çabalarının örnek teşkil ettiğini belirten Demirtaş, "Yunanistan halkına içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Demirtaş, alkış alan konuşmasının sonunda, "yoldaşım" diyerek seslendiği Çipras'a başarılı bir kongre diledi.

Kongrede, hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) lideri Panos Kammenos da partililere seslendi. Katılımcılar arasında, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin elebaşı Salih Müslim de yer aldı.

Yorumlar