NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi

- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg : - "Doğru yolda ilerliyoruz ve bu ivmeyi sürdürmeliyiz çünkü daha tehlike bir dünyada güvenliğimiz tehlike altında" - "İttifakın güvenliği için Varşova'da önemli kararlar alınacak"

Google Haberlere Abone ol
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi

VARŞOVA (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Doğru yolda ilerliyoruz ve bu ivmeyi sürdürmeliyiz çünkü daha tehlike bir dünyada güvenliğimiz tehlike altında." dedi.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği ve NATO üyeleri ve ortak ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililerin katıldığı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Polonya'nın başkenti Varşova'da başladı.

Zirvenin açılışında bayrak töreni yapıldı ve ölen NATO askerleri için saygı duruşunda bulunuldu.

Stoltenberg, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada ittifakın güvenliği için Varşova'da önemli kararların alınacağını ve dışardan gelebilecek saldırılara karşı caydırıcılık önlemlerinin ve savunma faaliyetlerinin güçlendirileceğini söyledi.

İki yıldan kısa bir sürede NATO'nun büyük bir ilerleme kaydederek daha hızlı, güçlü ve hazır duruma geldiğini belirten Stoltenberg, bugünden itibaren ise bir sonraki aşama için adım atılacağını ifade etti.

Stoltenberg, Polonya, Estonya ve Letonya ve Litvanya dışında NATO'nun güney ve doğu kanadında da varlığını güçlendireceğini ve siber ve balistik savunma sistemlerini artıracağını belirtti.

Bütün bunların siyasi irade ve kaynak gerektirdiğine işaret eden Stoltenberg, savunma harcamalarını artıracaklarını söyledi.

Stoltenberg, "Doğru yolda ilerliyoruz ve bu ivmeyi sürdürmeliyiz çünkü daha tehlike bir dünyada güvenliğimiz tehlike altında." şeklinde konuştu.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise belirsizliklerin ve bölünmüşlüğün hakim olduğu bir dönemde zirvenin istikrar ve güvenlik getirmesi temennisinde bulundu.

NATO'nun diğer ülkelere kapılarını açık tutması gerektiğini ifade eden Duda, NATO'nun 29. üyesi olacak Karadağ'ın da zirvede yer almasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.


Yorumlar