Hırvatistan Meclisinde "Vukovar" sergisi

- Hırvatistan'ın Vukovar şehrinde eski Yugoslavya askerleri ve Sırp paramiliter birliklerce 1991 yılında katledilen 3 binden fazla kurbanın anısına Hırvatistan Meclisinde "Vukovar İşgalinin 25. Yılı Fotoğraf Sergisi" açıldı

Google Haberlere Abone ol
Hırvatistan Meclisinde "Vukovar" sergisi

ZAGREB (AA) - Hırvatistan'ın doğusundaki Vukovar şehrinde Yugoslav Halk Ordusu (JNA) askerleri ile Sırp paramiliter birlikler tarafından, 1991 yılında yapılan katliam anısına Hırvatistan Meclisinde "Vukovar İşgalinin 25. Yılı Fotoğraf Sergisi" açıldı.

İktidardaki Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) milletvekillerinden Steve Culej'in inisiyatifinde düzenlenen ve Charles Billich'in fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışına, Başbakan Andrej Plenkovic ve Meclis Başkanı Bozo Petrov, bakanlar ve milletvekilleri katıldı.

Culej, açılışta yaptığı konuşmada, sergide Vukovar kahramanlarının tanıtıldığını belirterek, "Onlar Sırbistan'dan gelen Çetniklere karşı dimdik ayakta durmuşlardır." ifadelerini kullandı.

Fotoğraf sanatçısı Billich'in Vukovar temalı yaklaşık bin fotoğrafının yer aldığı sergide, sembolik fiyatlar karşılığında satışa sunulan fotoğraflardan elde edilecek gelirin Vukovar'ın işgalinin sembolü haline gelen, şehirdeki su kulesinin restorasyonunda kullanılacağını açıklandı.

- Vukovar'da ne oldu?

Hırvatistan'ın, 1991 yılı haziran ayında Yugoslavya'dan ayrıldığını açıklamasının ardından başlayan savaştaki en büyük ve kanlı çatışmaların çıktığı Vukovar'daki olaylar, aynı yılın ağustosundan kasımına kadar sürdü. JNA askerleri ve Sırp paramiliter birlikler, üç ay boyunca Vukovar'ı kuşatma altında tuttu.

Çatışmaların başladığı dönemde yoğun top atışına maruz kalan Vukovar'daki olaylar, JNA ve Sırp paramiliter birliklerin kenti işgaliyle sona erdi. Nüfusunun çoğunluğu Hırvat olan Vukovar'ın işgalinin ardından kentteki siviller işkence gördü, öldürüldü ve sürgün edildi.

Resmi olmayan rakamlara göre, Vukovar'da 3 bin 600'e yakın kişi öldürüldü, binlerce insan toplama kamplarında esir tutuldu.

Vukovar'daki katliam nedeniyle Lahey'deki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesince, eski JNA komutanlarından Milet Mrksic'e 20, Veselin Sljivancanin'e ise 10 yıl hapis cezası verilmişti.

Yorumlar