Koç Holding CEO'su Durak: Mesleki eğitim, geleceğe yapılan en önemli yatırım

Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "Türkiye'nin sanayi ile var olması ve dünya pazarlarındaki rekabetçi gücünü ürettiği kaliteli ürünler ve verimliliği ile istikrarlı bir şekilde artırması gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Koç Holding CEO'su Durak: Mesleki eğitim, geleceğe yapılan en önemli yatırım

Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "Türkiye'nin sanayi ile var olması ve dünya pazarlarındaki rekabetçi gücünü ürettiği kaliteli ürünler ve verimliliği ile istikrarlı bir şekilde artırması gerekiyor. Bu bağlamda mesleki eğitimi, ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve geleceğimize yapılan en önemli yatırım olarak görüyoruz." dedi.

Ford Otosan ve Vehbi Koç Vakfı (VKV)’nın, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) bünyesinde yaklaşık 9 milyon TL’lik yatırımla inşa ettiği KOÜ VKV Ford Otosan Gölcük İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksekokulu, düzenlenen törenle eğitim hayatına başladı. Koç Holding’in 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi' projesi kapsamında kurulan okulun açılış törenine, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu ve Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş katıldı.

Koç Holding CEO’su Turgay Durak açılışta yaptığı konuşmada, 85 yılı geride bırakan Koç topluluğunun kurucusu Vehbi Koç’un "Devletim ve ülkem var oldukça ben de varım." sözünün çalışmalarında kendilerine ışık tuttuğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"Topluluk olarak birçok alanda önemli toplumsal hizmetler veriyor ve yatırımlar yapıyoruz. Yaptığımız yatırımlarla ekonomik kalkınmada ülkemizin itici güçlerinden biriyiz. Bugün açılışı için bir araya geldiğimiz Meslek Yüksekokulu’nun hayata geçmesini sağlayan ve Türkiye’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı’mız, 45 yıldır ülkemizin kalkınmasına destek olma bakış açısıyla faaliyet göstermektedir. Kurulduğu günden bu yana eğitim, kültür ve sağlık alanında ülkemizdeki en iyi örnekleri yaratabilmek, toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretebilmek için çalışmaktadır. Bugüne kadar Türkiye’ye eğitim alanında 21 kurum, sağlık alanında 4 kurum, kültür alanında ise 6 kurum kazandırmış ve bunların dışında yüzlerce kuruma da destek vermiştir."

Durak, topluluk olarak toplum için kalıcı değerler oluşturmak amacıyla, 2006 yılında 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi' projesine Vehbi Koç Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte başladıklarını da anlattı. Durak, "Topluluk olarak önceliğimiz her zaman Türkiye’nin kazanması oldu. Türkiye’nin sanayi ile var olması ve dünya pazarlarındaki rekabetçi gücünü ürettiği kaliteli ürünler ve verimliliği ile istikrarlı bir şekilde artırması gerekiyor. Bu bağlamda mesleki eğitimi, ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve geleceğimize yapılan en önemli yatırım olarak görüyoruz." diye konuştu. 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi' projesi kapsamında 7 yıl süresince Koç Topluluğu’na bağlı 21 şirketin desteğiyle önemli bir yol kat ettiklerine dikkat çeken Durak, 81 ilde 264 okulda 8 binin üzerinde öğrenciye staj destekli eğitim bursu, istihdam önceliği ve koçluk sağlayarak destek olduklarını vurguladı. Proje kapsamında 8 farklı sektörde 29 laboratuvar, 7 eğitim merkezi, 1 meslek lisesi açıldığını belirten Durak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mesleki eğitimini tamamlayan gençlerimiz, işinin uzmanı çalışanlar olduklarında, işlerine kattıkları değeri ve yarattıkları farkı hep birlikte göreceğiz. Türkiye otomotiv sanayinin lider şirketi olan Ford Otosan’ın hem kendi adına hem de sektörü adına mesleki eğitim meselemizi yükseköğrenim seviyesine taşıyan bu büyük projenin içerisinde yer almasını da anlamlı buluyorum."

"OKULUMUZ SEKTÖRÜNDEKİ İLK UYGULAMALI MESLEK YÜKSEKOKULU OLACAK"

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de yüksekokulu Ford Otosan’ın sektöründe ilk uygulamalı meslek yüksekokulunu hayata geçirdiklerini ifade ederek şunları kaydetti:

"Ticari başarılarımıza olduğu kadar toplumsal sorumluluklarımıza da önem veriyor ve bu konuda özel bir duyarlılıkla hareket ediyoruz. Eğitime katkı ve engellilerin topluma kazandırılması gibi toplumsal fayda sağlayan projelerin yanı sıra kültür, sanat ve spor alanlarında ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik katma değerli çözümler üretmeye çalışıyoruz. 60’a yakın markanın 400 bin kişiyi aşan istihdam rakamıyla büyük bir değer oluşturduğu otomotiv sektöründe 'uzman işgücü' ihtiyacı büyük önem taşıyor. Türkiye’nin en önemli sorunları arasında yer alan kalifiye eleman açığını azaltmak için çok yönlü çalışmalar sürdürüyoruz. Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesine 7 yıldır aktif olarak katılarak, 36 meslek lisesi koçu ile 19 meslek lisesinde, bin 200’ün üzerinde öğrenciye kişisel ve mesleki gelişimlerinde destek verdik."

KOÜ VKV Ford Otosan Gölcük İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksekokulu, 6 bin metrekare kapalı alan üzerine kuruldu. İçerisinde laboratuvarlar, prototip atölyesi, kütüphane, idari ve sosyal mekanlar bulunan okul 400 öğrenci kapasitesiyle 13 derslikte hizmet verecek. Kocaeli Üniversitesi bünyesinde hizmet verecek okul, VKV ve Ford Otosan’ın sağladığı yaklaşık 9 milyon TL’lik yatırımla inşa edildi. Okul için özel olarak hazırlanan Ford Otosan Uygulama Atölyesi ise bir motorlu araç üretim fabrikasını simule edecek şekilde tasarlandı ve öğrencilerin kullanımına sunuldu. Prototip araç üretebilme yeteneğine sahip atölyede öğrenciler, uygulamalı eğitim alma imkanına da sahip olacak. Uygulamalı mesleki eğitim konusunda ön plana çıkan okulda, eğitimlerinin ilk iki dönemini okulda geçiren öğrenciler, üçüncü dönemin tamamına yakınını staj yaparak geçirecek.
CİHAN

Yorumlar