Oscar Pistorius'un mahkemesinde anadil krizi

Güney Afrika tarihinde televizyondan canlı verilen ilk duruşma olarak tarihe geçen Oscar Pistorius'un yargılandığı davaya, "anadil" tartışması damga vurdu.

Google Haberlere Abone ol
Oscar Pistorius'un mahkemesinde anadil krizi

Güney Afrika tarihinde televizyondan canlı verilen ilk duruşma olarak tarihe geçen Oscar Pistorius'un yargılandığı davaya, "anadil" tartışması damga vurdu. Pistorius'un avukatı Barry Roux, anadili Afrikaanca şahitlik yapan Michelle Burger'i sorularıyla sıkıştırınca, sözlerinin eksik tercüme edildiğini belirten Burger İngilizce cevap vermeye başladı.

Simültane çevirmenin son anda karar değiştirmesi ile başka bir çevirmen ayarlanınca duruşma 1 saat gecikmeli olarak TSİ 11:33'da başladı. Pistorius'un geçen yıl Sevgililer Günü'nde silahla öldürdüğü Reena Steenkamp'ın acılı annesi June Steenkamp duruşmaya ilk kez katıldı. Oscar'ın ailesi ile kurbanın ailesi aynı sırada oturmalarına rağmen göz göze gelmemeye dikkat ettiler. Anne June'nin ise duruşma boyunca Pistorius'a baktığı gözlendi.

Savcı Gerrie Nel iddianamesinde Pistorius'u kız arkadaşını öldürmek ve 3 ayrı vakada ruhsatsız silah taşımakla suçladı. Pistorius, bütün suçlamaları kesin bir dille reddetti.

Pistorius'un avukatı Barry Roux uzun süre kilit tanık Michelle Burger'e olay gecesi yaşadıklarını sorarak, Oscar'ı haklı çıkarmaya çalıştı. Ampute atletin komşusu Burger, geceyarısı 4 el silah sesi ile uyandığını, bir kadının çok çaresizce yardım istediğini ve bağırdığını, duyduğu sesin halen etkisinde olduğunu söyledi. Burger ayrıca, kadın sesi yanında yüksek sesle ağlayan bir erkek sesi de duyduğunu ifade etti. Sonra tekrar kadın çığlığıyla şok yaşadığını ifade etti. Burger, eşiyle konuştuklarında komşularından birinin evine hırsız girdiğini düşündüklerini belirtti.

Ünlü avukat Roux, Burger'e, neden kendisinin 4 kez, kocasının 5-6 kez silah sesi duyduğunu, olayın ardından nasıl hemen uyuyabildiğini sorgulatarak Burger'in yalan söylediğini ima etti. Roux ayrıca, Pistorius'ın heyecanlandığında kadın gibi çığlık attığını, hırsız geldiğini zannedince bağırdığını, Burger'in duyduğu sesin Oscar'ın sesi olabileceğini söyledi. Burger ise yakın zaman önce bir gece kız yeğeninin öldüğü haberini aldığını ama acılı haberin ardından da hemen uyuduğunu söyledi. Burger, duyduğu sesin Oscar'ın evinden gelen bir kadına ait olduğunu söyledi ve ünlü atletin sevgilisinin çığlıklarını duymasına rağmen neden ateş ettiğini sordu.

Geçen yıl Sevgililer Günü'nde kız arkadaşı Reeva Steenkamp'ı "hırsız" zannederek kendisine ateş ettiğini belirten Pistorius'un yargılandığı davaya yarınki duruşmayla devam edilecek.

Bu arda suruşmayı yaklaşık 300 gazeteci takip etti. 2012 Londra Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan Oscar'ı mahkemenin önünde bekleyen öğrenciler alkışlarla uğurladı. CİHAN

Yorumlar