Jose W. Fernandez: Türkiye'nin ABD'de imajı yara aldı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin de hazır bulunduğu Brookings Enstitüsü’ndeki programda konuşan ABD’nin eski Ekonomi, Enerji ve Ticari İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jose W. Fernandez, Türkiye'nin son dönemlerde yaşanan...

Google Haberlere Abone ol
Jose W. Fernandez: Türkiye'nin ABD'de imajı yara aldı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin de hazır bulunduğu Brookings Enstitüsü’ndeki programda konuşan ABD’nin eski Ekonomi, Enerji ve Ticari İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jose W. Fernandez, Türkiye'nin son dönemlerde yaşanan siyasi olaylardan dolayı ABD’deki imajının yara aldığını ifade etti.

Konuşmasında Türkiye’deki siyasi sorunlar konusunda mümkün olduğunca az değinmek istediğini dile getiren Fernandez, Türkiye ile ABD’nin ekonomik ilişkileri geliştirmek yolunda karşılaştığı engellerin Türkiye’deki siyasi olaylarla ilişkisinin olmadığını ifade etti. Fernandez, “Ama yine de kendimizi kandırmayalım. Türkiye’nin ABD’deki imajı bu olaylardan bazıları nedeniyle yara aldı.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ABD’de dostlara ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Fernandez, Türkiye’de özgürlük ve demokrasi seviyesinin yükselmemesi durumunda ekonomik ilişkilerin gelişmesi önündeki engellerin aşılmasına yardımcı olacak dostlar edinmesinin zor olacağını söyledi.

Fernandez, TUSKON, TÜSİAD VE TOBB gibi derneklerin ABD’de çok başarılı faaliyetlerde bulunduğunu ifade etti. Söz konusu kurumların hükümetten yeterli destek göremediğine dikkat çeken Fernandez, “Her zaman Türk hükümetinin neden bu kuruluşlardan daha iyi yararlanmadığını merak ediyorum. Dolayısıyla Kongrede ve iş dünyasında daha fazla dosta ihtiyacımız var. Diğer türlü bu planlama süreci eksik kalacaktır.” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise Brookings Enstitüsü’ndeki konuşmasında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Türkiye’yi iş güvenliğinde Avrupa’nın en kötü, dünyada ise en kötü üçüncü ülkesi olarak göstermesine yönelik bir soru karşısında, bu rakamları bilmediğini ifade etti.

Türkiye’nin dünyada en kötü üçüncü ülkenin olduğunu düşünmediğini belirten Zeybekçi, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yüzlerce ülkeye giremiyor, veri toplayamıyor bu yüzden de ortaya bu rakamları koyuyorlar. Elbette Soma’da olanlar için çok üzgünüz. 300’e yakın kardeşimizi kaybettik. Son iki gündür Washington’dayım ama bütün kalbim ve dualarım orada. Bir daha böyle facialar olmamasını diliyorum, bundan büyük dersler alacağız. Türkiye’nin Avrupa’nın en kötü üçüncü ülkesi olduğuna katılmıyorum..” şeklinde konuştu.

SİYASET İÇİN TÜRKİYE'YE GİT

Programın soru-cevap kısmında söz alan CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Zeybekçi'ye “Ben dünyada bir devlet başkanı veya başbakanın birine vurduğunu hiç görmedim. Eğer bir başbakan vatandaşına vuruyorsa, o ülkede hukukun üstünlüğünün var olmasının nasıl bekleyebilirsiniz? Vatandaşların dahi başbakanın şiddetinden korunamadığı bir ülkeye nasıl yatırım getirmeyi umuyorsunuz?” şeklinde bir soru sordu.

Soru karşısında sinirlendiği gözlenen Zeybekçi, “Arkadaşıma mümkün olan en kısa zamanda Türkiye’ye gitmesini ve orada siyaset yapmasını tavsiye ediyorum.” cevabını verdi. Zeybekçi, programa iç politika değil ABD-AB Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ve ekonomik meseleleri konuşmaya geldiğini söyledi.

CİHAN

Yorumlar