Angola’da 45 yıl sonra ilk nüfus sayımı

Afrika’nın petrol zengini ülkesi Angola’da, Portekiz’den bağımsızlığını kazandığı 1975’den bu yana ilk defa nüfus sayımı yapılıyor. Bağımsızlığın ardından 27 yıl süren iç savaşın yaralarını sarmaya çalışan ülkede,...

Google Haberlere Abone ol
Angola’da 45 yıl sonra ilk nüfus sayımı

Afrika’nın petrol zengini ülkesi Angola’da, Portekiz’den bağımsızlığını kazandığı 1975’den bu yana ilk defa nüfus sayımı yapılıyor. Bağımsızlığın ardından 27 yıl süren iç savaşın yaralarını sarmaya çalışan ülkede, sayımlar için 90 bin kişi görevlendirildi.

Başkent Luanda’dan başlayan seçimlerde halk, sayım memuru kılığında evlere girmeye çalışan hırsızlardan korktuğu için kapılarını görevlilere açmaktan çekiniyor. Öte yandan Angola Ulusal İstatistik Enstitüsü Müdürü Camilo Ceita, hiçbir sayım görevlisinin akşamdan sonra kapıları çalmayacağını söyleyerek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

SAYIMLAR 31 MAYIS’A KADAR SÜRECEK

En son Portekiz koloni idaresinin 1970’de sayım yaptığı ülkede yetkililer, nüfusu bilmenin hükümete planlama ve hizmetlerin götürülmesinde büyük kolaylık sağlayacağını dile getiriyor.

Uzun süren iç çatışmaların nüfus sayımını bugüne kadar imkânsız kıldığını belirten idareciler, sayım görevlilerinin havaalanlarına giderek, yurt dışına çıkanları da kaydettiklerini ifade etti.

Dünya Bankası, dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden olan Angola’nın nüfusunu 21 milyon olarak tahmin ediyor. 1970 sayımlarında ülke nüfusu yaklaşık 6 milyondu.

Afrika’nın ikinci büyük ekonomisi olan Angola’da sayımların 120 milyon Euro’ya mal olacağı belirtiliyor.

CİHAN

Yorumlar