Vajinal mantar ya da vajinit nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Vajinal mantar ya da vajinit, kadınların vajinasında bulunan faydalı bakterilerin azalması durumunda ortaya çıkan, koyu renkte ve kokulu akıntıya sebep olan bir durumdur. Vajinal mantar tedavisinde, ilk olarak mantar oluşumuna neden olan faktörler tespit etmek ve nedene yönelik tedavi uygulamak gerekir.

Google Haberlere Abone ol
Vajinal mantar ya da vajinit nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Vajinal mantar, vajinada meydana gelen koyu renkli ve akıntılı bir durumdur. Vajinal mantarın belirtileri, vajina bölgesinde koyu renkli akıntı, kıvamı katı akıntı, yoğunlaşmış akıntı ve kaşınmadır. Vajinal mantar tedavisinde, ilk olarak mantar oluşumuna neden olan faktörler tespit etmek ve nedene yönelik tedavi uygulamak gerekir. Tedavi süresinde, ağız yolu ile alınan tabletler, vajinal bölgeye uygulanan fitiller ve jeller kullanılabilir. Vajinal mantar tedavisinin başarı şansı oldukça yüksektir. Ancak bazı vakalarda başarı sağlanamayabilir, ya da vajinal mantar sürekli tekrarlayabilir. Bu gibi durumlarda tedavi süreci uzatılarak baskılayıcı tedaviler tercih edilebilir.

Bazı vajinal mantar vakalarında bir kullanımlık tabletler sayesinde sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak bu gibi durumlarda hastanın mutlaka karaciğer fonksiyonları takip edilmeli ve gün içinde 2 defa ve 15 - 20 gün sürecek şeklinde tedaviler uygulanabilir. Vajinal mantar hastalarının %25 gibi bir oranında hastalık ilerleyen zamanlarda tekrar ortaya çıkabilir. Yıl içinde 4 defa ya da daha fazla tekrarlayan vajinal mantarlarda ''rekürren kandidiazi''söz konusu olabilir. Bu olasılık mantarın vajinada sağlam bir dokuya yerleşmesi ve sessizliğini koruyarak kullanılan ilaçlardan etkilenmemesi sonucu açığa çıkabilmektedir.

Vajinal mantar tedavisi sırasında, sentetik kıyafetler giyilmemeli, iç çamaşırlarının pamuklu olmasına özen gösterilmeli, vücudu sıkıca saran kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Vajinal mantar tedavisi bazen çok kolaylıkla yapılabilirken, bazen inanılmaz güç olabilir. Basit bir ilaç tedavisi ile 1 - 2 gün içinde yakınmalar ortadan kaldırılabilmektedir. Vajinal mantar tedavisinde başarı sağlayabilmek için reçete edilen ilaçların 7 - 14 gün kadar kullanılması şarttır. Bazı hastalar kullandıkları ilaçlar sayesinde 1 - 2 gün içinde şikayetlerin azalması nedeniyle ilaç kullanımı kesebiliyor. bu gibi durumlarda enfeksiyona neden olan mikrop ileriki günlerde daha güçlü bir şekilde ortaya çıkabiliyor.

Günümüzde modern tıp sayesinde vajinal mantar tedavisi, 3 - 4 günlük bir süre içinde başarı ile tedavi edilebilmektedir. Tedavide lokal ve sistemik ilaçların kullanılması şarttır. Lokal özellikli ilaçlar, vajinal yolla uygulanacağı gibi jel şeklinde de olabilmektedir. Nükseden vajinal mantar enfeksiyonlarında bazı doktorlar eş tedavisini uygun görürken, bazı doktorlar eş tedavisine ihtiyaç olmadığını düşünebilmektedir. Oluşan enfeksiyon kronik olarak gerçekleşmiyorsa vajinal mantar tedavisinde eş tedavisine gerek duyulmaz.

Ağız yolu ile uygulanan sistemik vajinal mantar tedavilerinde, tedavi 1 günden 7 güne kadar uzatılabilir. Nükseden enfeksiyonlarda ise, sistemik ve lokal özellikli ilaçlar tercih edilir. Vajinal krem ve fitiller, ağız yolu ile alınan ilaçlar doktorun tavsiye ettiği dozda ve sürece kullanılmalıdır.

Yorumlar