Japonya'dan yayılan virüs ölümcül olabilir

Japonya'da başlayan ve dünyaya yayılmaya başlayan yeni salgın konusunda uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Prof. Dr. Özlü, yeni salgının ölümlere neden olabileceği uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Japonya'dan yayılan virüs ölümcül olabilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ve ölümcül olabilen bir bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Söz konusu salgın, boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjit gibi ciddi semptomlar gösteriyor. Prof. Dr. Özlü, hastalığın kalıcı hasarlara yol açabileceğine dikkat çekerek, özellikle A grubu streptokokların neden olduğu bu enfeksiyonun ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

A GRUBU STREPTOKOKLARIN YOL AÇTIĞI RİSKLER

Hastalığın yayılımı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özlü, A grubu streptokokların boğaz enfeksiyonlarına neden olabileceğini ve bazen kalp, böbrek, eklemlerde hasarlara yol açarak kalıcı sorunlara neden olabileceğini belirtti. Japonya'da rapor edilen vakaların toksik şok sendromuna evrildiğine dikkat çekti ve bu durumun bakterinin özelliklerindeki bir değişiklik ya da hastalara bağlı bir durumdan kaynaklanıyor olabileceğini ifade etti.

TEDAVİ VE TEŞHİS SÜRECİ

Prof. Dr. Özlü, söz konusu enfeksiyonun tedavisinin mümkün olduğunu, penisilin grubu antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebildiğini belirtti. Bakteriyel enfeksiyonun boğaz ağrısı, ateş, vücutta kırgınlık gibi semptomlarla kendini belli ettiğini ve bu durumda hemen bir hekime başvurulması gerektiğini vurguladı. Teşhisin boğazdan alınan sürüntü örneği ile kolayca konulabileceğini ve genellikle bir haftalık bir tedavi veya tek doz penisilin enjeksiyonu ile enfeksiyonun tedavi edilebileceğini açıkladı.

HASTALIĞIN ÖNEMİ ÜZERİNE VURGULAR

Prof. Dr. Özlü, bu tür boğaz enfeksiyonlarının genellikle hafife alındığını, ancak A grubu ve hemolitik streptokokların yol açtığı hastalıkların kalıcı kalp kapak sorunları, romatizma ve böbrek hasarları gibi ciddi sonuçlara neden olabileceğini, hatta toksik şok sendromuna ilerleyebileceğini belirtti. Bu nedenle, benzer semptomlar gösteren bireylerin derhal hekime başvurması ve gerekli tedaviyi alması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar