Sahura kalkan Müslümanlar büyük bir felaketi önledi

İngiltere'nin başkenti Londra'nın batısındaki Latimer Road'da bulunan 24 katlı Grenfell Tower'da çıkan yangında en az 12 kişi öldü, 18'i ağır 78 kişi de yaralandı. 120 daireli ve yüzlerce insanın yaşadığı binadaki yangında, bilançonun daha da ağırlaşmaması için çabalayanlar arasında öne çıkan grupsa Müslümanlar oldu.

Google Haberlere Abone ol
Sahura kalkan Müslümanlar büyük bir felaketi önledi

İngiltere'nin başkenti Londra'nın batısındaki Latimer Road'da bulunan 24 katlı Grenfell Tower'da yerel saatle 00.54'te başlayan yangına apartman sakinleri uykuda yakalandı. Apartman sakinleri, yangın alarmının "çok çok sessiz" çalması nedeniyle uyanmakta güçlük çekti. Onlara ramazan nedeniyle sahura kalkan Müslüman komşuları yardım etti. Independent'a konuşan bir görgü tanığı, "İnsanların binadan çıkarılmasında Müslümanlar büyük rol oynadı. Gördüğüm insanların büyük bölümü Müslüman'dı. Ayrıca yemek ve kıyafet de getirdiler" dedi. Yangında yaralanan Türk vatandaşı taksi şoförü Şener Macit de yaşadığı dehşet anlarını şöyle anlattı: "Evde oturuyorduk. Bacanağım telefonla arayarak uyardı ve alevleri çektiği fotoğrafı gönderdi. Koridora çıktığımızda yoğun siyah dumanı ve sıcaklığı hissettim. Tekrar içeri koştuk. İtfaiyeyi aradık." Yangın çıktığı sırada binada 400 ila 600 kişinin bulunduğu belirtiliyor. Alevler, 40 itfaiye aracı ile 200'den fazla itfaiye erinin 10.5 saat süren çalışmaları sonucunda kontrol altına alınabildi. Londra İtfaiyesi, itfaiye ve kurtarma ekiplerinin içeride kalanları sistematik şekilde aramayı sürdürdüğünü aktardı. Yangının çıktığı binanın çevresi kordon altına alınırken civardaki bazı konutlarda kalanlar da evlerinden tahliye edildi.

'PENCEREDEN ATLADILAR'

Yapı mühendisleri, binanın çökme ihtimalini değerlendirirken yangının çıkış sebebinin ileriki günlerde kesinleşmesi bekleniyor. Bölgede yaşayanlar, binanın belediyeye ait bir sosyal konut olduğunu belirtirken görgü tanıkları, binada yaşayan çok sayıda kişiden haber alınamadığını ve yangının başlangıcında binada mahsur kalan bazı kişilerin de pencerelerden atladığını söy ledi.

BUZDOLABINDAN MI ÇIKTI?

Alt katlardan birinde patlayan bir buzdolabı nedeniyle çıktığı sanılan yangının, 100'den fazla daire bulunan binanın dış cephesi plastik malzemeyle kaplı olduğu için hızla yayıldığı ileri sürüldü. Londra'nın ünlü Notting Hill semtine komşu mahalle olan Latimer Road ve civarında, özellikle Afro-Karayip toplumundan kişiler oturuyor.

İKİ MUCİZE KURTULUŞ

Yangında 10'uncu kattan atılan bir bebek kurtarıldı. Samira Lamrani adlı görgü tanığı "Pencereler yarı açıktı, bir kadın bebeğini atsa tutabilecek biri var mı diye bakıyordu. Kalabalığın arasından bir adam fırladı ve bebeği tuttu" diye anlattı. Öte yandan beşinci kattan atılan bir küçük çocuğun da aşağıdakiler tarafından tutulduğu belirtildi.

BİNA 2016'DA BAKIMDAN GEÇMİŞ

Binanın sahibi Londra'daki Kensington ve Chelsea Belediyesi. Bina yöneticiliğini ise bu belediye adına Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation adlı şirket yürütüyor. Bina, 2015-16 yıllarında, belediye tarafından yapılan yenilenme çalışmalar çerçevesinde kapsamlı bir tadilattan geçirildi. Bu tadilatın 10 milyon sterline (45 milyon TL) mal olduğu belirtiliyor.

Yorumlar