Müstakil arsa mı müşterek arsa mı? (TOKİ İlk Evim arsaları)

Müstakil arsa mı müşterek arsa mı, TOKİ tarafından "İlk Evim" projesi kapsamında sunulan arsaların durumu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Arsa çıkan kişi tek başına mı ev yapacak yoksa arsa üzerine başkalarıyla birlikte hareket ederek ev yapmak zorunda mı olacak.

Google Haberlere Abone ol
Müstakil arsa mı müşterek arsa mı? (TOKİ İlk Evim)

Müstakil arsa mı müşterek arsa mı (TOKİ İlk Evim arsaları), TOKİ tarafından ev sahibi olmak isteyenlere verilecek arsaların yasal statüleri veya durumları merak konusu oldu. TOKİ "İlk Evim" projesi kapsamında, konutlar dışında bir de arsalar veriliyor. Piyasa fiyatının çok çok altında vatandaşlara uygun taksitlerle verilecek olan arsaların müstakil mi yoksa müşterek mi olduğu merak ediliyor. Yani arsalar sadece bir kişinin mi olacak yoksa birden fazla kişi tarafından ortak bina yapılması için mi verilecek? Bu sorular projenin başladığı ilk günden yana soruluyor. 

TOKİ MÜSTAKİL ARSA MI MÜŞTEREK ARSA MI VERİYOR?

TOKİ tarafından verilecek arsaların durumu konusunda meraklı soruların cevaplarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "müstakil arsa mı müşterek arsa mı" sorularının da cevapları netleşti. 

Açıklamada şöyle denildi: Kura ile vatandaşımıza verilecek arsalarımız iki gruptan oluşuyor. İlk grupta 350 ila 500 metrekarelik alanlardan oluşan en fazla brüt 150 metrekare konut yapmaya müsait müstakil parsel şeklindeki arsalar, ikinci grupta müşterek parseller bulunuyor.

Müstakil arsa mı müşterek arsa mı
Müstakil arsa mı müşterek arsa mı

 

Müşterek parsellerde hak sahipleri çoğunluk sağlar ve inşa konusunda yardım talep ederlerse TOKİ Başkanlığımız buradaki konutları yapma hususunda destek olacak. Bu parsellerde binalar zemin artı 4 katı, 5 katı geçmeyecek.

Müstakil parsellerde ise hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilir. Bu yıl Aralık ayı itibariyle planları onaylanan illerde ve ilçelerde hak sahibi belli olan arsaların tapuları verilmeye başlanacak. 2 yıl içerisinde etaplar halinde arsaların altyapı çalışmaları tamamlanacak.

MÜŞTEREK ARSA İLE MÜSTAKİL ARSA FARKI NEDRİ?

Açıklamadan da anlaşıldığı üzere TOKİ hem müstakil hem de müşterek arsalar veriyor. Müstakil arsalar tek bir kişinin olacak şekilde verilecek. Evi olmayan ve şartları tutan kişi, kurada çıkan arsasına yine devletin destekleriyle evini kolaylıkla yapabilecek. Devlet proje, mühendislik, alt yapı da dahil olmak üzere her alanda evin yapımında yardımcı olacak.

Aynı şekilde müşterek olarak verilecek arsalarda da yine devlet alt yapı, su, elektrik, kanalizasyon işlerinin hepsini tamamladıktan sonra hak sahiplerine bu arsa üzerine 4-5 katlı bir bina yapmaları için destek olacak. Burada da yine aynı şekilde her türlü destek sağlanacak. 

MÜSTAKİL ARSA NE DEMEK?

Peki, müşterek arsa mı almak müstakil arsa mı almak daha mantıklı diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bu soruyu sormak bile aslında abes. Çünkü, herkes müstakil arsayı he zaman tercih eder. Düşünsenize kendi eviniz, isterseniz bahçeli, isterseniz havuzlu yaparsınız. Hele pandemi sürecinde yaşanan izole hayat yaşama arzularının hala zirvede olduğu bir dönemde müstakil arsa bulan asla affetmesin; ama TOKİ'nin müstakil arsa vereceği illerin sayısı çok az ve nadir olur. Özellikle de İstanbul gibi bir şehirde müstakil arsa vermesi imkansız. Ancak Anadolu'nun çok az nüfuslu illerinde müstakil arsa tahsisi yapılabilir. 

MÜŞTEREK ARSA NE DEMEK?

Müşterek arsa ise üzerine 4-5 katlı bina yapılabilecek şekilde imarı yapılmış arsalardır. Bu arsalarda hak sahibi olanlar, bir araya gelerek ortak bir kararla evlerini kendileri veya bir müteahhide yaptırabilirler. Bura da "kat karşılığı olur mu?" sorularını da yura gibiyim. "Hayır" kat karşılığı bir yöntem uygulanmayacak. Çıkan arsalardaki hak sahiplerine göre zaten binaların daire sayıları belirlenecek. Yani bir arsada 5 katlı bina yapılacaksa buraya 5x4 20 daire yapılacak şekilde ve 20 hak sahibi olacak şekilde planlama yapılacaktır. Ancak TOKİ daha sonra vatandaşa kolaylık olması açısından fazla kat verip müteahhitlere yaptırma hakkı tanırsa şartlar değişmiş olacak.

ŞARTLARI NEDİR, KİMLER BU ARSALARDAN ALABİLİYOR?

TOKİ'nin müstakil veya müşterek arsalarından almak isteyenlerin öncelikle hiçbir tapuya sahip veya ortak olmaması gerekiyor. Yani ev, arsa, iş yeri veya başka bir gayrimenkulde payı veya sahipliği kesinlikle olmayacak; ayrıca hane halkının geliri de Anadolu için 16 bin lira, İstanbul için ise 18 bin lirayı geçmeyecek. 

Yani İstanbul'da birçok memur TOKİ arsalarına başvuru yapabilecek. Ancak Anadolu'da ise maaşı 16 bin liranın altında olan memurlar TOKİ arsa ve evlerine başvuru yapabilecekler. 

Bu konuda bakanlığın yaptığı açıklamanın tam metni şöyle: Aylık hane halkı gelirinin (Kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları), en fazla net 16.000₺(İstanbul İli için 18.000₺) olması gerekmektedir. (Başvuru sahibinin kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları, başvuru tarihi itibariyle gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı)

Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına (kat irtifakı tapusu) sahip olmaması şarttır.


 

Yorumlar