Konut satışları ocak ayında da düşüş gösterdi

Konut fiyatları enflasyonuna karşı alınan tedbirlerin meyvelerini vermeye devam ediyor. Konut piyasasında fiyatların durmasını sağlayacak olan konut satışlarının durması ocak ayında da sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Konut satışları ocak ayında da düşüş gösterdi

TÜİK'in açıkladığı 2024 Ocak ayı konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azalarak 80 bin 308 olarak gerçekleşti. Bu düşüşle birlikte, Ocak ayı satış rakamları 2019 ve 2021 yıllarından sonra en düşük seviyeye ulaştı.

İPOTEKLİ SATIŞLARDA BÜYÜK DÜŞÜŞ

İpotekli konut satışlarındaki azalış dikkat çekici boyutlarda. Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,5'lik bir düşüşle sadece 5 bin 915 ipotekli konut satıldı. Bu satışlar, toplam konut satışlarının yalnızca yüzde 7,4'ünü oluşturdu.

YABANCIYA SATIŞLAR AZALDI

Yabancılara yapılan konut satışları da Ocak ayında büyük bir düşüş gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,5 azalarak 2 bin 61 olarak kaydedilen satışlar, Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyeye indi. En çok konut satışı yapılan şehirler sırasıyla Antalya, İstanbul ve Mersin oldu.

İLK VE İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINDA DURUM

İlk el konut satışları, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,2 azalarak 25 bin 263 olurken, ikinci el konut satışları yüzde 21,6 azalışla 55 bin 45 oldu. Bu rakamlar, ilk el konut satışlarının 2021 dışında en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor.

EN ÇOK KONUT ALAN YABANCI UYRUKLULAR

Ocak ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den en çok konut satın alan yabancı uyruklular oldu. Ruslar, 555 konut ile listenin başında yer alırken, onları İran, Ukrayna, Irak ve Kazakistan vatandaşları izledi.

Yorumlar