Memur emeklisine seyyanen zam var mı?

Memur emeklisi ve diğer bütün memurlar da memura yapılan 8 bin liralık seyyanen zama benzer bir zammın yapılmasını talep ediyor. İktidar ortağı MHP Genel Başkanı Bahçeli de benzer bir çağrıda bulundu. Peki, son durum nedir, memur emeklisine seyyanen zam var mı?

Google Haberlere Abone ol
Memur emeklisine seyyanen zam var mı?

Memur emeklisine seyyanen zam yapılacak mı, çağrılar hükümet kanadından karşılık buldu mu? 

MEMUR EMEKİLİSİNE SEYYANEN ZAM VAR MI?

Memur emeklisi ve diğer emeklileri umutlandıran gelişmeler yaşanıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarından sonra Emekli Memur-Sen de benzer bir çağrıda bulundu. Yapılan çağrıların hükümet kanadında olumlu karşılanacağı tahmin ediliyor.

Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Ali Küçükkösen, memur maaşlarına yapılan seyyanen zammın, aylık bağlama oranına göre kamu görevlisi emeklilerine de yansıtılmasını istedi.

Küçükkösen, Memur Sendikaları Konfederasyonu'nda (Memur-Sen) basın toplantısını düzenledi. Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Küçükkösen, milletine ve devletine yıllarca hizmet eden emeklilere insan onuruna yakışır ücret verilmesinin sosyal devletin gereği olduğunu söyledi.

Devletin, çalışanı ve emeklileri korumaya yönelik düzenlemeleri hayata geçirdiğini belirten Küçükkösen, kamu görevlilerinin maaşlarına yüzde 17,55 artı 8 bin 77 lira seyyanen zam yapıldığını anımsattı.

EMEKLİ ZAMMI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALDI

Kamu emeklisine ise piyasa gerçeklerinden uzak olarak sadece yüzde 25 zammın layık görüldüğünü ifade eden Küçükkösen, bu oranla 9 bin 800 lira olan en düşük emekli aylığının asgari ücretin altında kaldığını söyledi.

Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Küçükkösen, şöyle konuştu:

"Kira fiyatlarında yaşanan zamlar, emtia fiyatlarındaki yükselişler, gelirden daha çok artan giderler ve en düşük emekli kamu görevlisi aylığının asgari ücretin altında kaldığı görülerek zam yapılmalı, en düşük kamu görevlisi aylığı adil bir ücrete kavuşmalıdır. Çalışan ile emekli arasındaki bu büyük rakamsal farklılık, sosyal güvenlik sisteminin çarpıklığını en net ve açık biçimde gözler önüne sermektedir.

YÜZDE 17,55 ZAM ORANI UYGULANDIKTAN SONRA 8 BİN 77 LİRA SEYYANEN ZAM YAPILMALI

Yapılması gereken ve beklentilere karşılık verecek olan, seyyanen zammın tüm kamu görevlisi emeklileri için de geçerli olmasıdır. Emeklilere, yüzde 17,55 zam oranı uygulandıktan sonra aylık bağlama oranı üzerinden 8 bin 77 lira seyyanen zam yansıtılmalı, ortadaki karışıklık ve kargaşa giderilmelidir. Biliyoruz ki 'Büyük ve Güçlü Türkiye' emeklisine hak ettiği aylığı verecek, çalışan-emekli tartışmasına fırsat tanımayacak büyüklüktedir."

EMEKLİ ZAMMI GÖRÜŞMELERİ BAHÇELİ'NİN ZEYYANEN ZAM ÇAĞRISIYLA ERTELENDİ

Öte yandan; TBMM Genel Kurulu’nda bugün masaya yatırılması beklenen emekli zam maaşları görüşmeleri, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin seyyanen zam çağrısı sonrasında ertelendi.

“Emeklilerimize yapılan yüzde 25’lik maaş artışı, gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır.” diyen Bahçeli de bugünkü grup toplantısında “8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir.” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN EMEKLİ ZAMMIYLA İLGİLİ NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Temmuz'da (2023) “Bakanlarımıza gerekli talimatları verdim” diyerek emekli zammıyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı;

*Asgari ücretlilerimizi sevindiren artıştan sonra dün 6 aylık enflasyon oranının belli olmasıyla birlikte Meclisimizin taktirine sunduk. Meydanlarda söz verdiğimiz üzere en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya yükseltiyoruz.

*Tüm kamu görevlilerinin yıllık ücretlerinde enflasyon farkı dahil ilave olarak seyyanen net 8 bin 77 liralık artış yapıyoruz. Ortalama memur maaşını 25 bin 15 liraya çıkarıyoruz. Tarihin en yüksek zamlarından olan bu düzenlemenin tüm memurlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

*Emeklilerimizin beklentilerini de göz ardı etmiyoruz. Ülkemizin 5 ay önce yaşadığı deprem gerçeğine rağmen ne söz vermişsek hepsini tek tek yerine getirdik, getiriyoruz.

*Kamuoyunda EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar meselesini çözüme kavuşturduk. Böylece 2 milyon 250 bin vatandaşımızın taleplerini karşılamış olduk.

*Yine geçtiğimiz aylarda en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükseltmek suretiyle bu konudaki hassasiyetimizi ortaya koyduk. Malumunuz dün enflasyon oranı netleşince emeklilerimizin alacağı yeni maaşları da belli oldu.

*Yapılabilecek iyileştirmeler hususunda bakanlarımıza gerekli talimatı verdim. Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Hazine ve Maliye Bakanımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız çalışmalarına başladı.

*İnşallah önümüzdeki haftalarda gerekli açıklamayı yapacağız. 85 milyonun her bir ferdinin refahını, gelirini ve huzurunu artırma mücadelemizi hız kesmeden devam ettireceğiz.

6 AYLIK ENFLASYON FARKI YÜZDE 19,77

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün haziran ayı enflasyonunu yüzde 3,92, 6 aylık enflasyonu da yüzde 19,77 olarak açıklamıştı.

Buna göre, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 19,77 olarak açıklanan 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Ancak bu artış, kök aylıklara uygulanacak.

Yani yüzde 19,77 artış sonrası kök aylığı 7 bin 500 TL’nin altında olan emekliler, yine 7 bin 500 TL aylık almaya devam edecek. 6 bin 500 TL kök aylığı olan bir emekli ise 7 bin 800 TL; yani yalnızca 300 lira zam almış olacak.

SSK ve BAĞKUR emeklilerinin aldığı en düşük emekli aylığı olan 7 bin 500 liraya ilişkin, seçim öncesinde de herhangi bir vaat verilmemiş; emekli aylıklarına kademeli artış yapılacağına ilişkin açıklamalar yapılmıştı. Söz konusu kademeli artışın ise kök aylıklara uygulanacağı belirtiliyordu.

AK PARTİ'DEN ÇAĞRILARA İLK CEVAP GELDİ

Mhp Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün partisinin grup toplantısında emekli maaşlarıyla ilgili dikkat çeken bir çağrıda bulundu. Bahçeli, "Emeklilerimizi yüzde 25'lik maaş artışı makul ve yeterli bulunmamıştır. Bizim isteğimiz; memurlara uygulanan 8 bin 77 TL'lik seyyanen zammın emeklilere de uygulanmasıdır" ifadelerini kullandı.

GAYRETİMİZ, ÇABAMIZ OLACAKTIR

Katıldığı Habertürk canlı yayınında MHP lideri Bahçeli'nin "emekliye seyyanen zam" talebine ilişkin AK Parti'nin tutumunu paylaşan Grup Başkanı Abdullah Güler, "Mümkündür elbette. Gayretimiz, çabamız olacaktır" ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Genel Kurulu'nda gündeme gelen memur ve emekli zammıyla ilgili torba yasa teklifi hakkında konuşurken, çalışanların özlük haklarının artırılması ve enflasyona ezdirilmemesi konusunda çabalarının olacağını belirtti. Bahçeli'nin çağrısına ilişkin ise "Mümkündür, bu manada çalışanlarımızın özellikle enflasyona ezdirilmesi, özlük haklarının artırılması noktasında çabamız olacaktır. Ancak bütçe imkanları dediğimiz denge var" şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanı, çalışanların refah seviyesini ve özlük haklarını artırmak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. Ancak bütçe dengesinin gözetilmesi gerektiğini de belirtti. Çalışanların memnuniyeti ve adil bir gelir dağılımı için çaba sarf edeceklerini ifade eden Güler, bütçe imkanları ve ekonomik durumun da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar