Katar krizinde yeni süreç: Dayatma reddedildi, yeni yaptırımlar yolda

Körfez ülkeleri tarafından Katar'a dayatılan yaptırımlar konusunda Doha yönetimi 'red' kararını bildirdi. Bugün Mısır'da bir araya gelen Körfez ülkeleri ise Katar'ın 'ret' kararından sonra yeni yaptırımların geleceği sinyalini verdi.

Google Haberlere Abone ol
Katar krizinde yeni süreç: Dayatma reddedildi, yeni yaptırımlar yolda

Sonhaberler | Haber Merkezi

Katar ile Körfez ülkeleri arasında devam eden kriz bugün yeni bir aşamaya geçti. Dört körfez ülkesinin Katar'a dayattığı 13 maddelik liste Daha yönetimi tarafından sert bir şekilde reddedildi. Katar, içişlerine karışılmasına müsaade etmeyeceğini belirterek dayatmaları reddetti. Katar'ın 'ret kararı' üzerine bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan dört ülkeden açıklama geldi. Açıklamada, Katar'ın talepleri reddettiği belirtilerek yeni yaptırımların geleceği sinyali verildi.

KATAR'IN SON KARARI

Katar Dışişleri Bakanı al Sani, Suudi Arabistan liderliğindeki 4 ülkenin ilettiği 13 maddelik talep listesine yönelik Katar'a tanınan ültimatomun sona ermesinin ardından ilk kez konuştu. Al Sani, "Biz kendi içişlerimize karışılmasına izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu. 

Al Sani, 13 maddelik listede 'İran ile ilişkilerin kesilmesini'  talep eden maddeye hitaben, "İran'la sağlıklı ve yapıcı bir ilişkiye sahip olmak zorundayız" ifadesini kullandı. Al Sani, Londra merkezli düşünce kuruluşu Chantham House'da yaptığı açıklamalarda, Katar'ın söz konusu ülkeler tarafından maruz kaldığı abluka karşısında ayakta kalacak güce sahip olduğunu ifade etti. Al Sani, ablukaya rağmen Katar'ın 2022'de düzenlenecek Dünya Kupası'nda ev sahipliği yapma konusunda garanti verebileceğini söyledi. 

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN İLK TEPKİ

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in Dışişleri Bakanları Katar krizini görüşmek için Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geldi. Görüşmenin ardından Bakanlar Katar ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Katar’ın dört Arap ülkesinin taleplerine olumsuz yanıt verdiğini duyurdu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el-Jubeir ise Katar'ın politikalarını değiştermediği sürece ambargonun devam edeceğini söyledi.

el-Jubeir, Katar’a uygulanan boykota ilişkin açıklamada bulundu. Bakan el-Jubeyir, Katar’ın politikaların daha iyi bir yönde değiştirene kadar boykot uygulamasının sürdürmeye karar verdiklerini açıkladı. El-Jubeir, "Katar politikalarını daha iyi yönde değiştirene kadar siyasi ve ekonomik boykot devam edecek" dedi.

Bakan, Katar’a karşı atılacak adımların "uygun zamanda" yapılacağını ve gelecek adımların uluslararası hukuka uygun olacağını belirtti.

Suudi Arabistan ve dahilindeki 6 ülke, 5 Haziran 2017 tarihinde terör destek verdiği gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı. Ardından Haziran ayı sonlarında Kuveyt, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in ültimatomunu Katar’a 13 maddelik talep listesi sundu. Katar listenin, bağımsızlığı kısıtlayan liste olduğunu gerekçe göstererek, talep listesini reddetmişti.

TÜRKİYE MESAJI

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı "Katar krizinde Türkiye'nin tarafsız kalmaya devam edeceğini ümit ediyoruz" dedi.

Yorumlar

ihsan şer cephesi hala inat ediyor abd cia uşakları başta sisi var bunlardan hayır gelmez bunların islamla alakalarıda yok 3 günden fazla küs kalmak mvarmı