Dünya'nın Ay dışında bir uydusu daha varmış

NASA, dünyanın ay dışında minik bir uydusunun daha bulunduğunu duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Dünya'nın Ay dışında bir uydusu daha varmış
Dünya'nın çevresinde Ay gibi dönen minik bir uydu daha keşfedildi. 

Son yüzyılda Dünya'mızın yörüngesinde dönen bir gök cismi daha olduğu keşfedildi. 2016 HO3 adı verilen asteroit (küçük gezegen), tam olarak Ay gibi bir uydu sayılamayacak kadar uzakta olsa da, hem Güneş'in hem de Dünya'nın yörüngesinde kararlı biçimde dönüşünü sürdürüyor.

NASA, yeni 'mini uydumuzun' yüz yıl kadar önce yörüngeye girdiğini ve rotasına bakılırsa yüzlerce yıl daha dönüşünü sürdüreceğini tahmin ediyor.

NASA'nın Dünya'ya Yakın Nesneler departmanından Paul Chodas, "Bu asteroit hem bizim gezegenimizin hem de Güneş'in kütle-çekim etkisi altında. Fakat çok uzakta, ona tam olarak uydumuz demek mümkün değil, yarı uydu diyebiliriz" diye açıkladı.

Asteroitin Güneş etrafındaki yıllık rotasında bazen Dünya'dan uzaklaşıp Güneş'e yaklaşıyor, bazen de Dünya'ya daha yakın hareket ediyor. Yörüngesi Ay gibi düzgün değil, bu yüzden bazen yörüngesinden az miktarda sapıyor. Böyle durumlarda Güneş'ten uzaklaşan HO3, yeniden Dünya'nın kütle çekimine kapılıp yörüngeye dönüyor.

Asteroitin Dünya'dan ortalama uzaklığı, Ay'ın dünyadan uzaklığının neredeyse 100 katı. Gezegenimize en yakın olduğu durumlarda bu mesafe, Ay ile Dünya arası mesafenin 38 katına iniyor. Cismin tam boyutları henüz hesaplanamadı fakat çapının 40 - 100 metre arası olduğu tahmin ediliyor.

2003'te benzer bir gök cismi, 'YN107', bir süreliğine Dünya'nın çekim gücüne kapılarak yörüngeye girmiş ancak 10 yıl kadar sonra uzaklaşmıştı.

Yorumlar