Davutoğlu, Cebeci'de şehitleri anma törenine katıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 18 Mart Şehitler Günü münasebetiyle Ankara Cebeci Mezarlığı’nda yer alan Dışişleri Şehitleri kısmını ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu, Cebeci'de şehitleri anma törenine katıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 18 Mart Şehitler Günü münasebetiyle Ankara Cebeci Mezarlığı’nda yer alan Dışişleri Şehitleri kısmını ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, " 'Elçiye zeval olmaz' dilimize de kazanılmış olan diplomasi ilkesi maalesef Asala terörist örgütü tarafından 70'li yıllarda bozulmuş, onurlu bir şekilde görevlerini yürüten diplomatlarımız dünyanın birçok köşesinde şehit olmuşlardır. Bizim uğrunda yaşadığımız değerler adına bundan sonra da bir fedakarlık yapmak gerektirdiğinde bu kadrolar olarak her türlü fedakarlığa gerektiğinde canımızı vermek de dahil her türlü imtihana hazırız. Nerede hangi şartlarda olursa olsun al bayrağı ve temsil ettiği bütün değerleri savunmak o değerleri ayakta tutabilmek için gerektiğinde her türlü fedakarlığı yapmaya yine hazırız. Bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi hiçbir tehditten saldırıdan yılmadan yolumuza devam edeceğiz.” dedi.

Cebeci Mezarlığı’ndaki program, saygı duruşu ile başladı. Ardından bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bir milletin kaderini belirleyen şey, onun yaşadığı tarihi ve tecrübeler ve etkide bulunduğu geniş coğrafyadır. Yeni bir milletin tarihte bıraktığı iz o milletin kazandığı büyük zaferler kadar yaşadığı derin acılarla ilgilidir. Aziz milletimiz, asırlardır çok engin derin bir coğrafyada çok köklü ve tarihi tecrübelerle bütün insanlığa ışık saçan idealler uğruna birçok şehidimizi toprağa vermiştir. Bugün Güney Kore’den Yemen’e, Mısır’dan tâ Kafkasya’ya, Azerbaycan’a kadar çok geniş bir coğrafyada 26 ülkede 58 şehitliğimiz var. Ne zaman bu şehitlikleri ziyaret etsek aslında milletimizin aidiyet hissettiği o geniş coğrafyayı o geniş coğrafyada yer alan o engin insanları bir kez daha hatırlarız.” diye konuştu.

Bütün dış seyahatlerine, şehitlerin huzuruna vararak ve onları tazimle ziyaret ederek başladıklarını belirten Davutoğlu, “Bugün bir kısmı sınırlarımızın dışında kalmış olan şehirler, ülkeler de dahil olmak üzere yan yana şehit düşmüş, aynı idealler için aynı büyük değerler için şehit düşmüş ecdadı tekrar tekrar anıyoruz. Bir millet, onurla, izzetle yaşamak istediğinde fedakarlık da yapması gerekir. Hele o milletin bütün dünyada temsil eden diplomasi ve bu çerçevede faaliyet eden bütün kurumların temsilcileri bu anlamda çok daha büyük fedakarlıklara her zaman hazır olmuşlardır. 1973 yılında rahmetli Mehmet Baydar ve Bahadır Demir ile başlayan şehitler kervanı, son olarak geçen sene Mogadişu’da polis memuru Sinan Yılmaz ile devam etti. 70’li, 80’li yıllarda 40 şehidimizi toprağa verdik.” diye ifade etti.

Tarih boyunca ilk asırlardan bu yana diplomatların, barış elçileri olarak hep saygı gördüklerinin altını çizen Davutoğlu, " 'Elçiye zeval olmaz' dilimize de kazanılmış olan diplomasi ilkesi, maalesef ASALA terörist örgütü tarafından 70'li yıllarda bozulmuş, onurlu bir şekilde görevlerini yürüten diplomatlarımız dünyanın birçok köşesinde şehit olmuşlardır. Bizim uğrunda yaşadığımız değerler adına bundan sonra da bir fedakarlık yapmak gerektirdiğinde, bu kadrolar olarak, her türlü fedakarlığa gerektiğinde canımızı vermek de dahil her türlü imtihana hazırız. Nerede hangi şartlarda olursa olsun al bayrağı ve temsil ettiği bütün değerleri savunmak o değerleri ayakta tutabilmek için gerektiğinde her türlü fedakarlığı yapmaya yine hazırız. Bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi hiçbir tehditten saldırıdan yılmadan yolumuza devam edeceğiz.” diye kaydetti.

Davutoğlu’nun konuşmasının ardından bir din görevlisi Kur'an-ı Kerim ve dua okudu. Ardından Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan'ın gönderdiği çelenkler ile Dışişleri Bakanlığı’nın çelengi anıta bırakıldı. Davutoğlu, ardından mezarları gezerek çiçek bıraktı.

ABD ve İRAN BÜYÜKELÇİLERİ DE TÖRENE KATILDI

Anma törenine; Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının yanı sıra bazı ülkelerin büyükelçileri de katıldı. Katılan yabancı misyon temsilcileri arasında ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ile Ali Rıza Bigdeli de yer aldı. ABD Büyükelçisi, tören alanına gelişinde bazı büyükelçilerle tokalaştı.
Mezarlığa, boynuna astığı bir fotoğraf makinesi ile gelen İran Büyükelçisi ise zaman zaman fotoğraflar çekti.


CİHAN

Yorumlar