Çinliler dünyanın en büyük rüzgar santralini yaptı

Çin, dünyanın en büyük rüzgar santralini açık denizlere inşa etti.

Google Haberlere Abone ol
Çinliler dünyanın en büyük rüzgar santralini yaptı

Çin merkezli enerji devi Three Gorges Energy, bugüne kadarki en büyük açık deniz rüzgar türbinini enerji şebekesine başarıyla bağladı. MingYang Smart Energy tarafından tasarlanan bu devasa türbin, MySE 16-260 adıyla anılıyor. Türbinin 260 metrelik bir rotor çapı bulunuyor ve 152 metre yüksekliğindeki bir kule üzerinde duruyor. Motor bölümü ve jeneratör bileşeni, tek başına 385 ton ağırlığında. Üç adet 123 metre uzunluğunda kanat, toplam ağırlığa ekstra 54 ton ekliyor.

Three Gorges Energy'nin bu dev türbini, her tam turunda yaklaşık 50.000 metrekarelik bir alanı süpürüyor. Bu da yedi futbol sahasının alanına eşdeğer bir büyüklük. Her dönüşünde, türbin, Çin'in enerji şebekesine 34.2 kWh enerji sağlıyor. Bu da yıllık bazda yaklaşık 66 gigawatt-saat enerji anlamına geliyor.

Bu devasa türbin, Tayvan Boğazı'ndaki Fujian açık deniz rüzgar çiftliğinde konumlanmış durumda. Bu konum, doğal bir rüzgar tüneli etkisi yaratıyor ve böylece türbinin verimliliği artırılıyor. Three Gorges Energy'nin belirttiğine göre, bu alan yılın 200 günü, saatte 51 km rüzgar hızına sahip olan 7 seviye "yakın kuvvetli rüzgar" koşullarıyla karşı karşıya kalıyor.

Bu alanda tayfunlar sıkça görülüyor ve bu nedenle türbin, saatte 287 km hızla esen rüzgarlara dayanabilecek şekilde tasarlandı. Bu, 1979'da Tip Tayfunu sırasında ölçülen ve bugüne kadarki en şiddetli koşul olan saatte 260 km'lik rüzgar hızının üzerinde bir marj bırakıyor. Ancak iklim değişikliği nedeniyle hava koşullarının giderek dengesizleştiği düşünüldüğünde, gelecekte neler olacağını tahmin etmek oldukça zor.

Görünüşe göre açık deniz rüzgar türbinleri daha da büyümeye devam edecek. Zira Çin Devlet Tersaneleri Şirketi, Ocak ayında 18 megavatlık bir türbini inşa etmekteydi ve yakın gelecekte 20 MW'lık bir türbinin duyurulması da beklenebilir.

Yorumlar