CHP'den, Efkan Ala'ya: İntihar olayları yüzde 40 arttı, sebebi ne?

CHP Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya “İktidarınız döneminde intihar olaylarında yüzde 40’lık artış yaşanmıştır.

Google Haberlere Abone ol
CHP'den, Efkan Ala'ya: İntihar olayları yüzde 40 arttı, sebebi ne?

CHP Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya “İktidarınız döneminde intihar olaylarında yüzde 40’lık artış yaşanmıştır. Bu artışın nedenleri nelerdir? Bu intiharların büyük bölümünün sorumlusu gerekli ekonomik ve sosyal önlemleri almayan hükümet midir? " diye sordu.
Efkan Ala’nın yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Aylin Nazlıaka, “Ülkelerin sosyal ve ekonomik yapısının göstergelerinden biri olan intihar istatistikleri aynı zamanda toplumların içine sürüklendiği sorunların büyüklüğünü ve derinliğini de ortaya koymaktadır. Ülkemizde intihar edenlerin sayısı her geçen yıl artarken bu sayı ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. İstatistiklere göre ülkemizde intihar olaylarının nedenleri arasında banka borçları, aile geçimsizliği, geçim zorluğu, ticari başarısızlık gibi nedenler ilk sıralarda yer almaktadır. 2012 yılı verilerine göre kredi kartı borcu sebebiyle son 8 yılda 200 kişi canına kıymıştır. 10 yılda ise 934 asker, 325 polis ve 34 öğretmen intihar etmiştir. Türkiye’nin intihar olaylarında dünyadaki sıralaması ise 79’dur. Uzmanlar, genel şiddetin artması, ekonomik sebepler ve mesleki sıkıntıların intiharı tetiklediğine dikkat çekmektedir.” verilerini paylaştı.

"2002-2012 YILLARI ARASINDA 30 BİN 587 KİŞİ İNTİHAR ETTİ"

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2012 yılında ülkemizde 3 bin 225 kişi intihar ederek hayatını kaybetmiştir. 2002 yılında 2 bin 301 olan İntihar sayısı yüzde 40 artarak 2012 yılında 3 bin 225’e yükseldiğine dikkat çeken CHP’li Nazlıaka, şun bilgileri de aktardı:
“Bu tablo AKP iktidarlarının sosyal ve ekonomik alanda ülkemizi sürüklediği uçurumu gösteren çarpıcı ve acı bir örnektir. Son on bir yılda yani 2002-2012 yılları arasında 30 bin 587 vatandaşımız intihar etmiştir. İntihar edenlerin içinde memurların oranının yüksek olmasında bu kesimin gelir düzeyinin her geçen yıl reel olarak düşmesinin ve AKP döneminde yoğunlaşan mobing uygulamalarının etkili olduğu iddialarını doğrular niteliktedir.
2012 yılında intihar olaylarına şehirlere göre dağılımına bakıldığında ise 533 kişi ile İstanbul birinci sırada, 213 kişi Ankara ikinci sırada yer almaktadır. Genel şiddetin artması, ekonomik nedenler ve mesleki sıkıntıların intiharı tetiklediğini ifade eden uzmanlar, önlem alınmaması durumunda bu tablonun daha da kötüye gideceği uyarısında bulunmaktadırlar.”

BAKAN ALA'YA İNTİHAR SORULARI

Nazlıaka bu kapsamda İçişleri Bakanı Ala’ya şu soruları yöneltti:
İntihar olaylarının artmasında, işsizlik, gelir dağılımının bozulması, toplumsal baskı ve şiddetin artması, mobing uygulamalarının etkisi nedir?
İktidarınız döneminde intihar olaylarında yüzde 40’lık artış yaşanmıştır. Bu artışın nedenleri nelerdir? Bu intiharların büyük bölümünün sorumlusu gerekli ekonomik ve sosyal önlemleri almayan hükümet midir?
2013 yılında kaç kişi intihar etmiştir? Eğitim ve mesleki durumları, yaş ve cinsiyete göre dağılımları nedir?
2013 yılında, geçim sıkıntısı, işsizlik, gelir dağılımının bozulması, toplumsal baskı ve şiddetin artması, mobing uygulamaları nedeniyle intihar edenlerin sayısı nedir?
İntihar olaylarındaki artışın önlenmesi ve bu olayların en aza indirilmesi konusunda hangi önlemler alınacaktır? Bu konuda yapılan bir çalışma var mıdır? Kapsamı nedir?
Emniyet güçlerinin göz altı vb. durumlarda vatandaşa uyguladığı hukuk dışı muamele nedeniyle intihar edenlerin sayısı nedir? Bu konuda açılan soruşturma ve dava var mıdır? Ceza alan personel var mıdır? Sayısı ve verilen ceza nedir?
CİHAN

Yorumlar