CHP milletvekilleri neden istifa etti?

CHP'den ayrılarak Muharrem İnce'nin kuracağı partide yer alacağı öne sürülen 3 vekil istifa etti. Peki, milletvekilleri neden istifa etti? İşte detayları:

Google Haberlere Abone ol
CHP'li 3 milletvekili partilerinden istifa etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partiden ayrılarak Muharrem İnce'nin kuracağı partide yer alacağı öne sürülen 3 vekil ile görüştü; ancak sonuç değişmedi. Üç vekil de partisinden isitfa etme kararı aldı. Peki, bu milletvekilleri neden istifa etti, neden partilerinden ayrıldı? İşte detayları:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti içindeki bazı konuları yazdıkları mektupla eleştiren İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Avni Aksoy ile Yalova Milletvekili Özcan Özel'i Meclis'teki makamında kabul etti.

Ellerindeki dosyalarla Kılıçdaroğlu'nun odasına giren 3 milletvekilinin de CHP'nin eski Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye yakın olduğu belirtilmişti. 

Üç vekil bugün aldıkları kararla CHP'den istifa ettiklerini bildirdi. 

EN BÜYÜK RAHATSIZLIK "HDP İLE İTTİFAK" KONUSU

Üç milletvekilinin istifasına neden olan en önemli konulardan biri HDP ile yapılan gizli ittifak ve gizli anayasa görüşmeleri olmuştu. Üç millvekili tarafından kaleme alınan mektupta, HDP ile yürütülen gizli görüşmelerin ve gizli anayasa söylentilerinin neden olduğu rahatsızlıktan söz edilmişti.

Üç millvekilinin bir diğer rahatsızlığı ise İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'ndan duyulan rahatsızlık olmuştu. 

MEKTUPTA NE YAZIYORDU?

İki milletvekilinin "Önce partide demokrasi, sonra ülkede demokrasi" talebini dile getirdikleri ve "Güçlü CHP için politik ve demokratik hat" başlığıyla kaleme aldığı mektupta, "Pamuk ipliğine bağlı ittifaklara güvenmeden seçimlere 2.5 yıl varken tek başına kendi değerlerimizle yükselmek esas kılınmalıdır. CHP diğer partileri besleyen bir siyasi sebil olmamalıdır. CHP'nin iktidar artığı 'yeni dostlara' değil, vatanın bütünlüğünü her şeyin önünde gören seçmenlere ihtiyacı vardır. Kürt kökenli vatandaşlarımıza terörle arasına mesafe koymayan HDP'li siyasal elitler üzerinden gitmeyi kabul etmiyoruz. Onların aracılığına ihtiyaç yok" ifadeleri yer aldı.

Mektupta, "Topluma vaat edilenler önce partimizde gösterilmelidir. Tek adam yönetimi algısı en ufak kırıntısına kadar partimizde yok edilmeli, liyakat ve performansa verilen önem topluma gösterilmelidir" denildi.

KILIÇDAROĞLU'NUN TAVRI DA RAHATSIZ ETTİ

Muhalif vekillerinin parti politikalarından duydukları rahatsızlıkları dile getirdikleri mektuba Kılıçdaroğlu'nun verdiği tepki de istifada etkili oldu. Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet Halk Partisinde genel başkana mektup yazılmaz arkadaşlar. Genel başkandan randevu alınır, gelinir konuşulur. Kim arzu ediyorsa telefonu açar, randevuyu ister, gelir otururuz konuşuruz. Sorunları varsa dinler, çözeriz. Onları kabul etmeyiz, doğru değil” demişti.

KOLTUK SAYISI 135'E DÜŞTÜ

Çelebi, Aksoy ve Özel'in istifasından sonra CHP'nin TBMM'deki koltuk sayısı ise 138'den 135'e düştü.

MUHARREM İNCE İDDİALARI GÜÇLENDİ

Muharrem İnce yeni kuracağı parti için çalışmalarına devam ederken, CHP'den bazı vekillerin kendi partisine geçeceğini iddia etmişti. Özel, Çelebi ve Aksoy İnce'ye yakınlığı ile bilinirken, bu üç ismin yeni partide siyaset hayatına devam edeceği iddiaları ise güçlendi. Ayrıca CHP'den bazı milletvekillerinin de istifa edeceği gündemdeki yerini koruyor.

AK PARTİ'DEN İLK YORUM

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, (CHP'deki istifalar) Oluşturmaya çalıştığınız sanal gündemler, sistem tartışmaları CHP içerisindeki büyük kavgayı perdelemeye yetmedi. İstifalar buzdağının görünen kısmı, bunlar CHP'nin iyi günleri" dedi.

 

chp

Yorumlar