Cennet hurması faydalı mı, zararlı mı?

Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurması, antioksidan açısından çok zengindir. Bursa'da 66 yaşında bir adam sık sık cennet hurması yediği iddiasıyla midesinde kist oluştu. Ancak, bilindiği gibi, aşırı tüketilen bütün gıdalar belli bir noktadan sonra yan etki gösterebilir. Bu, o gıdaların zararlı olduğu anlamına gelmez. Aksine cennet hurmasının faydaları saymakla bitmez.

Google Haberlere Abone ol
Cennet hurması faydalı mı, zararlı mı?

Bursa'da 66 yaşındaki bir kişinin hergün cennet hurması yediği için midesinde kist oluştuğu iddia edildi.

Peki cennet hurması  sanıldığı gibi faydalı değil mi? Kist oluşumuna sebebiyet verebilir mi?

Bilindiği gibi cennet hurması lif ve antioksidan açısından çok zengin bir besindir. 100 gramda 3,6 gram lif vardır.

Antioksidan kapasitesi çok fazla olan cennet hurması 100 gramı 70 kalori içermektedir. 

İşte adım adım cennet hurması faydaları;

1 - Antioksidan deposu: Cennet hurması tam bir antioksidan deposudur. Likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini gibi diğer antioksidanları da içerir.

2 - Göz sağlığı için cennet hurması: İçerdiği antioksidanlar, göz sağlığı için çok güçlüdür.

3 - C vitamini deposu: C vitamini açısından olukça zengin bir besindir. Enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 12,52uğunu 100 gr karşılar.

4 - Bakır açısından zengin: Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan oldukça zengin olan cennet hurmasının 100 gr’ı, günlük mangan içeriğinin yüzde 15’ini, günlük bakır içeriğinin ise yüzde 12’sini kapsar. Bakır bağışıklık sistemi desteklemesinin yanında, kırmızı kan hücrelerinin de yapımını sağlar.

5 - Mide hastalıklarına birebir: Lif içeriğinin yüksek olması, mide-bağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak, kabızlığı önler.

6 - Kalp sağlığı için cennet hurması: Hipertansiyonu önler, kalp sağlığını korur. Bağışıklığı kuvvetlendirerek, hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar. 

Bütün bu faydalarının yanı sıra, tüketirken aşırıya kaçmamaya dikkat etmek gerekir. Unutmayalım ki herşeyin azı karar çoğu zarar.

Yorumlar