Casus uydular, Ortadoğu’da 10 bin yeni arkeolojik saha tespit etti

Soğuk Savaş döneminde kullanılan casus uyduların çektikleri fotoğraflar sayesinde yeni antik alanlar tespit edildi. Daha önce 4 bin 500 olarak bilinen arkeolojik kalıntı söz konusu fotoğrafların incelenmesiyle 15 bine yükseldi. Soğuk Savaş...

Google Haberlere Abone ol
Casus uydular, Ortadoğu’da 10 bin yeni arkeolojik saha tespit etti

Soğuk Savaş döneminde kullanılan casus uyduların çektikleri fotoğraflar sayesinde yeni antik alanlar tespit edildi. Daha önce 4 bin 500 olarak bilinen arkeolojik kalıntı söz konusu fotoğrafların incelenmesiyle 15 bine yükseldi.

Soğuk Savaş döneminde Sovyet füzelerini arayan casus uydular, binlerce fotoğraf çekti. Bu fotoğrafların analizi sonrasında hala bilinmeyen 10 bine yakın antik kent tespit edildi. Fotoğraflarda kentler, yollar ve kanallar detaylı bir şekilde görünüyor.

Gündeme gelen fotoğraflar “Corona Atlası” adlı web sitesinde yayınlandı. Amerikan arkeolojik topluluğun yılık toplantısına katılan Corona Arkeoloji ekibinden Jasse Casana sunum gerçekleştirdi. Bulunan yeni antik alanları işarete eden Casana,"Bu antik siteler devasa büyüklükte ve hiç bilgiye sahip değiliz."ifadesini kullandı.

“KEŞFEDİLEN ANTİK ŞEHİRLER TÜRKİYE VE SURİYE'DE”

Keşfedilen antik şehirlerin büyük olanları Türkiye ve Suriye toprakları içinde yer alıyor. Fotoğraflarda yıkılmış şehir duvarları ve sığınaklar görünüyor. Şehirler M.Ö'ye ait.

Amerikan hükümeti casus uyduları, 1960-1972 yılları arasında Sovyet füzelerini tespit için kullanmış. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri iki yıl önce fotoğrafların yayınlanmasına izin vermişti.

CİHAN

Yorumlar