Burkay: 'AK Parti kazansın' ya da 'AK Parti gitsin!' psikolojisiyle oy verildi

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Kemal Burkay, seçmenin 'AK Parti kazansın' ya da tam tersine 'AK Parti gitsin!' psikolojisiyle oy verdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Burkay: 'AK Parti kazansın' ya da 'AK Parti gitsin!' psikolojisiyle oy verildi

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Kemal Burkay, seçmenin 'AK Parti kazansın' ya da tam tersine 'AK Parti gitsin!' psikolojisiyle oy verdiğini söyledi. Burkay, "Kutuplaşma nedeniyle bize sempati duyan, programımızı beğenen, normal koşullarda bize oy verebilecek pek çok insan, tercihini kazanma şansı olan partilerden yana yaptı; yani doğruya değil, güçlüye oy verdi." dedi.

30 Mart 2014 yerel seçimlerini yazılı bir açıklama ile değerlendiren Burkay, seçimlerin partileri açısından eşitsiz koşullarda gerçekleştiğini ifade etti. Hazine'den yardım alan bir parti olmadıklarına dikkat çeken Burkay, bunun başlı başına bir haksızlık olduğunu vurguladı.

Medya desteğinden de eksik olduklarını anlatan Burkay, son 3 aydan bu yana daha önce röportaj yapan medya kuruluşlarının tümünün birden sözleşmiş gibi kapılarını kapattığını aktardı. Bunun çok açık bir ambargo olduğunu belirten Burkay, "Biz de seçim otobüsümüzle, kiraladığımız az sayıda seçim aracıyla, seçim bildirgemiz, el ilanları ve afişlerle sesimizi kitlelere duyurmaya çalıştık. Bu sınırlı olanaklara rağmen kanımca iyi bir seçim çalışması yaptık. Bizim açımızdan olumsuzluk bu yarışın son derece eşitsiz koşullarda cereyan etmesinden ibaret değildi. Seçimin daha başlarında AK Parti ile ana muhalefet arasında yaşanan gerilim ülkede zaten var olan kutuplaşmayı akıl almaz biçimde büyüttü. AK Parti bu gerilimle seçmenin büyükçe bir bölümünü kendi çevresinde kilitlerken, diğer bölümü de, yere ve duruma göre onun karşısındaki en güçlü partiye yöneldi. Bu parti pek çok yerde CHP ve MHP, Kürt illerinin bir bölümünde ise BDP oldu. Seçmen bu psikoloji ile oy verdi: 'AK Parti kazansın' ya da tam tersine, 'AK Parti gitsin!' Söz konusu kutuplaşma nedeniyle bize sempati duyan, programımızı beğenen, normal koşullarda bize oy verebilecek pek çok insan, tercihini kazanma şansı olan partilerden birinden yana yaptı; yani doğruya değil, güçlüye oy verdi." diye konuştu.

"BDP BİZİ ENGELLEMEK İÇİN TEHDİT VE SALDIRI YAPTI"

BDP'nin kendilerini engellemek için baskı, tehdit ve saldırının yanı sıra, etik olmayan diğer birçok yönteme, yalana ve iftiraya başvurduğunu anlatan Burkay, sandıktan çıkan oyların önemli bir kesiminin ya tutanaklara yansımadığını, keyfi biçimde iptal edildiğini veya sandık başındaki görevlilerin siyasal tercihine uygun olarak başkasının hanesine yazıldığını, ya da daha sonraki süreçlerde iç edildiğini söyledi.

2014 yerel seçimlerine 55 ilde girdiklerini ve bunların 27'sinin büyükşehir olduğunu dile getiren Burkay, aldıkları oy miktarının ise 44 bin 485 olduğunu ifade etti. 2009 seçimlerinde 33 ilden seçime katıldıklarını hatırlatan Burkay, 2009 seçimlerinde 26 bin 400 oy aldıklarını kaydetti. Bu seçimde oylarının yaklaşık iki misli arttığını belirten Burkay, "2009 seçimlerinde 33 ilden seçime katılmıştık. Söz konusu 33 ilin oyları bu seçimde 44 bin 450'dir. Yani yarı yarıya artmıştır. Yeni katıldığımız 22 ilin oyları da eklendiğinde artış iki mislidir. 2014 yerel seçimlerindeki kutuplaşmanın çok büyük olduğu, bundan dört partinin (AK Parti, CHP, MHP ve BDP) kazançlı çıktığı, onların dışındaki partilerin toplam olarak büyük oy kaybına uğradıkları düşünülürse, bu artışın partimiz açısından küçümsenmeyecek bir başarı olduğu açıktır. Buna rağmen birçok üye ve taraftarımız gibi ben de bu oy oranını partimiz açısından düşük buluyorum. Öte yandan daha iyi sonuçlar almak sadece iyi bir programa ve dürüst bir söyleme sahip olmakla olmuyor. Bu konjonktüre ve diğer birçok etkene bağlı. Bu etkenlerden biri parti olarak kitleler içinde sistemli, kararlı çalışma, örgütlenme, insanları partimize kazanmadır. Bir başka deyişle daha iyi bir çalışma ve daha yaygın bir örgüt. Başarı istiyorsak bunu hedeflemeliyiz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar