Bakan Çavuşoğlu: Fasılları bloke eden Rum Yönetimi’ni kim ikna edecek?

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde sadece üzerine düşen görevi yapmasının yeterli olmadığını, AB’nin de gerekli adımları atması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu: Fasılları bloke eden Rum Yönetimi’ni kim ikna edecek?

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde sadece üzerine düşen görevi yapmasının yeterli olmadığını, AB’nin de gerekli adımları atması gerektiğini söyledi.

Özellikle Türkiye’yi ilgilendiren konuların da yer aldığı 23 ve 24’üncü fasılların açılması gerektiğine değinen Çavuşoğlu, söz konusu fasılları bloke eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de eleştirilerde bulundu. Çavuşoğlu, “Türkiye ile ilgili bazı eleştirilerin geldiği günlerde bu fasılların açılmasını engellemek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Bu fasılları kim bloke ediyor, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi. Herkes istiyor. AB kurumları ve yetkilileri, üye büyük ülkelerin liderleri istiyor. Rum yönetimini kim ikna edecek? Dönem başkanlığını yürüten Yunanistan mı, Birliğin kendisi mi ikna edecek?” diye konuştu.

AB İşleri Kapasite Oluşturulması Teknik Destek Projesi kapsamında yürütülmekte olan Şehir Eşleştirme Programı'nın AB-Türkiye Şehir Eşleştirme Konferansı Ankara’da yapıldı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla Bilkent Otel’de yapılan toplantıda, şehirlerin Avrupa Birliği ile entegre olabilmesi için planlanan projeler anlatıldı.

Proje kapsamında, Türkiye’den 20 il ve Avrupa’da 18 ülkeden 34 şehir, bölge ve eyaletten davet edilen katılımcılar, belirli bir tema üzerinden yürütebilecekleri ortak faaliyetleri belirlemeyi amaçlıyor. Çevre, atık yönetimi, lojistik, kültür ve turizm, eko turizm, tarım, enerji, yenilenebilir enerji, vatandaş katılımı ve şehir markalaşması gibi konuların gündemde olduğu toplantıda, AB ülkesi katılımcılar ile 20 pilot ilin temsilcileri arasında 100’ün üzerinde görüştürülme gerçekleştirilecek.

Toplantıda konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen konuklara Türkiye’nin AB üyeliği süreci konusunda bilgi verdi. “Biz 2014 yılının AB yılı olması için tüm gayretlerimizi sarf ediyoruz.” diyen Bakan Çavuşoğlu, 2013 yılının daha önceki yıllara göre daha pozitif bir yıl olarak geçtiğini ve 22. Fasıl ile birlikte İlerleme Raporu’nun da daha yapıcı ve objektif olmasının da önemine değindi. Çavuşoğlu, “AB’nin de bir özeleştiri yapması, fasılların açılmaması sebebinin kendi içindeki görüş farklılıklarından kaynaklandığını söylemesi pozitif bir atmosfer yaratılmasına katkı sağlamıştır. Başbakan’ın açıkladığı demokratikleşme paketi ve 16 Aralık’ta geri kabul anlaşması ve vize serbestîsi diyaloğu anlaşmalarının AB ve Türkiye tarafından imzalanması. Bunların hepsinin somut adımlarla desteklenmesi lazım.” diye konuştu.

"AB DEĞERLERİNİ GEÇİCİ HEVES OLARAK GÖRMÜYORUZ"

Türkiye’nin, AB üyeliği konusunda kendi üzerine düşeni yapması gerektiğine değinen Çavuşoğlu, “Kriterleri ve standartları yakalamamız lazım. Bu konuda bizim hiçbir tereddüdümüz yok. Biz AB değerlerini geçici bir heves olarak görmüyoruz. Bunlar bizim inandığımız, ulaşmak istediğimiz değerler. Gazi Mustafa Kemal’in hedef koyduğu muasır medeniyetlere ulaşması için araç değil bir araçtır, hedeftir. 2014 yılına reformlarla başladık. Suni tartışmalar ve seçimlerden dolayı önplana çıkamayan reformlar yaptık. Bunlardan biri 5’inci yargı paketidir. TBMM bunu onayladı ve tatile gitti. Bu yargı paketine baktığımız zaman son derece önemli konuları içerdiğini ve Türkiye’de bireysel hak ve özgürlükler alanının güçlendirildiğini görebiliriz. Bakanlar kurulumuzun kabul ettiği eylem planı kapsamında bu ihlaller önlendiği zaman Türkiye’nin, bu alanda çok önemli bir eksiğini gidermeye başladığını göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

"ADADAKİ MÜZAKEREYE TAM DESTEK VERİYORUZ"

Türkiye’nin, kendi üzerine düşenin yanında, AB’nin de gerekli adımları atması gerektiğine değinen Çavuşoğlu, AB’nin ‘Siz üzerinize düşeni yapın, biz de zamanı gelir bir tane fasıl açarız’ tavrının ortaklığa yakışmayan bir tavır olduğuna dikkat çekti. “AB’den beklentimiz, daha fazla faslın açılması. Hangi fasıllar açılabilir, hepimizin gündeme getirdiği 23 ve 24’üncü fasıllar açılmalı.” diyen Çavuşoğlu, bu fasılların içerisinde Türkiye’yi yakından ilgilendiren yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik gibi konuların olduğuna değindi. Çavuşoğlu, fasılların açılmasını bloke eden Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de eleştirilerde bulunarak, şöyle devam etti: “Türkiye ile ilgili bazı eleştirilerin geldiği günlerde bu fasılların açılmasını engellemek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Bu fasılları kim bloke ediyor, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi. Herkes istiyor. AB kurumları ve yetkilileri, üye büyük ülkelerin liderleri istiyor. Rum yönetimini kim ikna edecek? Dönem başkanlığını yürüten Yunanistan mı, Birliğin kendisi mi ikna edecek? Adada çözüm müzakereleri de başladı. Ortak açıklama ve ciddi müzakereler var. Biz tam destek veriyoruz. Çözümsüzlüğün sorumlusu olmadığımızı ne Türkiye’nin ne de KKTC’nin yöneticileri ve halkının olmadığı zaten ortada. Bu süreçte artık Rum yönetiminin de bu fasılları bloke etmesi anlamsızdır. Bu blokajların kalkması gerekiyor.”

CİHAN

Yorumlar