Çekilme Depremi: Türkiye'yi en çok kızdıran isim istifa etti

ABD'nin Suriye'deki varlığı sırasında Türkiye'ye en çok kızdıran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de bizzat fırçaladığı isim olarak tarihe geçen Obama'nın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi, sonrasında Trump'ın temsilcisi olan isim istifa etti. Türkiye başından bu yana PKK ve PYD'ye açıkça destek veren, Türkiye'nin gözünün içine baka baka teröristlerle poz veren bu ismin Suriye'den gitmesini istiyordu.

Google Haberlere Abone ol
Çekilme Depremi: Türkiye'yi en çok kızdıran isim istifa etti

ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine Suriye'den çekilme kararı Beyaz Saray'da ve Amerika'da deprem etkisi yaratmıştı. Depremin etkisi hala devam ediyor. Önce Savunma Bakanı Mattis istifa etti. Şimdi ise Türkiye'yi çok yakından ilgilendiren, Ankara'nın en çok nefret ettiği, PKK ile ilişkisi nedeniyle çok tepki çeken o isim istifa etti. O isim Obama döneminde DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi olarak atanan Brett McGurgk'un ta kendisidir. McGurgk, PKK ile ilişkisi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisine neden olmuş, Erdoğan ABD ziyareti sırasında bizzat yüzüne yüzüne "Bir daha yapma" demişti. Peki Brett McGurk kimdir? Neden Türkiye'yi bu kadar kızdırmıştı?

ABD Başkanı Donald Trump'ın DAEŞ ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, eski başkan Barack Obama tarafından Ekim 2015'te bu göreve atandı. Donald Trump'in işbaşı yapmasının ardından McGurk'ün görevine devam etmesine karar verildi. ABD'li diplomat Brett McGurk, Irak'ın Erbil ve Musul kentlerini ziyaret ettikten sonra Kobani'ye geçmişti. Burada terör örgütü üyeleriyle bir araya gelmişti.

Peki Brett McGurk kimdir

Görüşmeye PYD'den Enver Müslim, YPG'den Polat Can ve Aldar Halil gibi isimler katıldı. İddiaya göre McGurk’un yanında, Türkiye tarafından başına 4 milyon lira ödül konan "Şahin Cilo" kod adlı PKK'lı Abdi Ferhad Şahin oturuyordu.

Peki Brett McGurk kimdir

McGurk geçen yıl Kobani'ye gitmiş, YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'yle görüşmüştü. Görüşmeyle ilgili sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf Ankara'da büyük rahatsızlık yaratmıştı. O fotoğrafta Amerikalı temsilci, YPG'li Polat Can ile yan yana görülüyordu. Polat Can, Türk istihbarat raporlarına göre PKK'nın Kandil'deki önemli isimlerinden birisi. McGurk'ün bir YPG'liden plaket alırken çekilen fotoğrafı da Ankara'nın tepkisini çekmişti.

Peki Brett McGurk kimdir

 Amerikalı özel temsilci Brett McGurk geçen yıl Menbiç'te ölen YPG'li Ebu Leyla için taziye mesajı paylaşmasıyla da gündeme gelmişti. Brett McGurk mart sonunda Ankara'ya yaptığı ilk ziyaret sırasında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a eşlik etmişti.

Yorumlar