Almanya çifte vatandaşlığı kolaylaştırdı

Almanya, çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa tasarısını Meclisten geçirdi. Daha önceki yasada çifte vatandaş olmak hayli zordu.

Google Haberlere Abone ol
Almanya çifte vatandaşlığı kolaylaştırdı

Almanya'da göçmenler için büyük bir değişiklik getiren yeni vatandaşlık yasası, Federal Meclis'ten geçerek yasalaştı. "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu" adı verilen tasarı, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından oluşturulan koalisyon hükümeti tarafından hazırlandı. Oylamada 382 kabul, 234 ret ve 23 çekimser oy kullanıldı.

Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanının Açıklamaları

Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, meclisteki konuşmasında, anayasal ve kurumsal gücün korunmasının önemine dikkat çekerek, aşırı sağa karşı kararlı bir duruşun gerekli olduğunu vurguladı. Canan Bayram, Yeşiller Partisi milletvekili, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) göçmen politikalarına karşı bu yasanın önemini dile getirdi.

İçişleri Bakanının Değerlendirmesi

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yazılı bir açıklama yaparak, yasanın modern bir Almanya'yı temsil ettiğini ve toplumdaki çeşitliliğe hakkını verdiğini belirtti. Ayrıca, yasanın göçmenlere Almanya'ya ait oldukları mesajını verdiğini ve Alman vatandaşlığına geçişin önemini vurguladı.

Yasanın Uygulanması ve Etkileri

Yasanın, nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu Yasası" ile Alman vatandaşlığına geçiş için gereken yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi. Belirli koşullar altında bu süre 3 yıla düşebilecek. Ayrıca, gençlerin vatandaşlık seçimi yapmalarını zorlayan "opsiyon modeli" kaldırıldı. Almanya'da doğan çocuklar, ebeveynlerinden biri en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmişse Alman vatandaşlığı alabilecek.

Vatandaşlık Geçiş Koşulları ve İstisnalar

Alman vatandaşlığına geçiş için kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekiyor. 1960'larda Almanya'ya gelen Türk işçileri, son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bu şarttan muaf tutulacak. Ayrıca, misafir işçi jenerasyonu için vatandaşlığa geçişteki yazılı sınav zorunluluğu kaldırılacak.

 

Yorumlar