Almanya göçmenleri sınır dışı için hareket geçti
Almanya kaçak göçmenleri sınır dışı etmek için daha hızlı bir şekilde hareket etme kararı aldı. Bu kapsamda Almanya Federal Meclisi, sınır dışı işlemlerini hızlandıran yeni yasa tasarısını onayladı. Bu düzenleme, gözaltı sürelerini uzatıyor ve sığınmacılara yapılan yardımları azaltıyor.
Almanya Federal Meclisi, İçişleri Bakanı Nancy Faeser tarafından hazırlanan ve iltica başvurusu reddedilen kişilerin sınır dışı işlemlerinin hızlandırılmasını içeren bir yasa tasarısını kabul etti. "Geri Dönüşü İyileştirme Yasası" adı verilen bu yasa, sınır dışı işlemlerinde önemli değişiklikler getiriyor.
POLİSİN ARAMA YETKİLERİ VE GÖZALTI SÜRELERİ
Yürürlüğe giren yasa, polisin arama yetkilerini genişletiyor. Ayrıca, sınır dışı öncesinde gözaltı merkezlerinde tutulan kişilerin gözaltı süreleri, önceki 10 günlük süreden 28 güne çıkarılıyor. Bu düzenlemenin, sınır dışı kararı verilen kişilerin kaçmasını engellemesi hedefleniyor.
SUÇLULARIN VE TEHLİKELİ KİŞİLERİN SINIR DIŞI EDİLMESİ
Yeni düzenleme, suç işleyenlerin, tehlike arz eden kişilerin, organize suç örgütü üyelerinin ve kaçakçıların daha kolay sınır dışı edilmesini sağlıyor. Organize suç örgütlerinin yabancı üyeleri, kişisel yargılama süreçlerinden bağımsız olarak sınır dışı edilecek.
SIĞINMACILARA YARDIMLAR VE ÇALIŞMA İZİNLERİ
Yasanın bir diğer önemli yönü, sığınmacılara yapılan yardımların azaltılmasını içeriyor. Kabul merkezlerinde ikamet zorunluluğu olan sığınmacılara, dokuz ay yerine altı ay sonra çalışma izni verilmesi planlanıyor.
TARTIŞMALI OYLAMA VE POLİTİK TEPKİLER
Tasarıya, iktidar ortağı Yeşiller partisinden bazı milletvekilleri ile muhalefetteki Hıristiyan Birlik partileri CDU/CSU ve sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi tarafından ret oyu kullanıldı. Ancak, koalisyonun oy çokluğuyla yasa Meclis'ten geçti. Hem Başbakan Olaf Scholz hem de İçişleri Bakanı Faeser, sınır dışı işlemlerinin hızlandırılmasının önemini vurguladı.
SÜRGELEN KİŞİ SAYILARI VE GEÇİCİ KORUMA
Resmi verilere göre, Almanya'da 2024 yılının ilk yarısında sınır dışı kararı verilmiş 279 bin 98 kişi bulunuyordu. Eylül sonunda bu sayının 255 bine düştüğü belirtildi. Sınır dışı işlemleri ertelenen 205 bin kişiye "müsamaha belgesi" (duldung) verildiği, bu nedenle derhal sınır dışı edilemedikleri kaydedildi. 2024 yılında eylül ayı sonuna kadar 12 bin kişinin sınır dışı edildiği açıklandı.
Yorumlar